Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Entree Zernike Campus krijgt groen en aantrekkelijk park

06 juli 2021

Tussen de Zernikelaan en de nieuwe Feringa Building wordt een groen en aantrekkelijk campuspark ingericht van zo’n 10 ha groot. Hiertoe heeft de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) in samenwerking met de campuspartners de afgelopen periode een programma van eisen opgesteld. Het park draagt bij aan betere mobiliteit voor fietsers en voetgangers, het behoud van het ecologisch waardevolle Paddenbosje en biedt aangename verblijfsplekken aan de campusbezoekers. De verandering van het entreegebied op de Zernike Campus Groningen wordt in 2023 en 2024 gerealiseerd.

Gebied waar parkomgeving wordt ingericht
Gebied waar parkomgeving wordt ingericht

Gelijktijdig aan de bouw van Feringa Building en de sloop van bouwdelen van Nijenborgh 4 wordt ook de buitenomgeving aangepakt. Het gaat grofweg om het gebied tussen de Zernikelaan, Crematoriumlaan, Energy Academy Europe en een brede sloot aan de oostzijde van de campus. Inclusief bebouwing zo’n 10 hectare.

Betere mobiliteit
Het park sluit aan op de rest van de groene campus waar fietsers en voetgangers veel ruimte krijgen en auto’s te gast zijn. Zeker op deze entreelocatie waar dagelijks zo’n 20.000 fietsers via de Selwerderroute de campus binnenkomen, is het belangrijk om een overzichtelijke en veilige situatie te creëren. Het uiteindelijke parkontwerp zal daarom goed aansluiten op de omliggende verkeersstromen en bovendien zorgen voor goede bereikbaarheid van de Feringa Building: de entree, de fietsenkelder, de logistieke hub en het buitenterras.

Versterking biodiversiteit
Het huidige Paddenbosje sluit aan op het nieuwe groene park. Dit ecologisch zeer waardevolle stukje stadsnatuur blijft behouden als leefgebied van onder meer padden, vleermuizen en een buizerd. Waar mogelijk wordt de ontwikkeling van de biodiversiteit verder vergroot. Zo is een versterking van de natte bodemstructuur mogelijk door connecties te creëren met nabijgelegen watergangen. Ook kan de overgang tussen bos en park beter op elkaar aansluiten. Gras-, bloemen- en kruidenvelden, struiken en bomen bieden een ideale omgeving voor insecten, vogels én voorbijgangers.

Bij het opstellen van de uitgangspunten hebben ecologen van de RUG en de Gemeente Groningen mogelijkheden ingebracht om de ontwikkeling van biodiversiteit van het gebied te stimuleren.

Ruimte voor recreatie
Het park moet een plek worden waar iedereen graag verblijft, bijvoorbeeld voor een pauzewandeling, picknick of studeren in de zon. In directe nabijheid van bebouwing worden zones ingericht waar diverse activiteiten mogelijk zijn. Daarnaast is het park geschikt voor het zichtbaar maken van innovaties die in de gebouwen worden ontwikkeld.

Planning
De afgelopen periode is door de campuspartijen en in samenwerking met Antea Group een programma van eisen voor het terrein vastgesteld. In 2022 wordt een mooi landschapsontwerp van het totale gebied uitgewerkt, waarna in 2023 en 2024 het groene campuspark op de Zernike Campus Groningen kan worden aangelegd, waarbij rekening wordt gehouden met de voortgang van de bouw van de Feringa Building.

Laatst gewijzigd:26 september 2024 10:24
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 december 2024

    Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’

    Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. Daarbij gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden.

  • 10 juni 2024

    Om een wolkenkrabber heen zwermen

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024