Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Sociologie

Sociale netwerken en gezond opgroeien

02 mei 2022

René Veenstra kan door het NWO-onderzoeksprogramma Zwaartekracht nieuw onderzoek doen naar het opgroeien van jongeren.

nwo_onderzoeksprogramma_zwaartekracht

Bij de aanvraag voor het onderzoeksproject Growing Up Together in Society (GUTS) was hoogleraar Sociologie René Veenstra een van de centrale aanvragers. Ook gedragswetenschapper Gert Stulp is bij dit project betrokken. Het doel van dit project is om te ontdekken hoe jongeren succesvol kunnen opgroeien en bijdragen aan de huidige en toekomstige maatschappij. Veenstra: “In het project ben ik leider van het onderzoeksthema waarbij we de invloed van het sociale netwerk gaan onderzoeken. Ik wil onderzoeken of jongeren elkaar selecteren op of juist elkaar beïnvloeden door de doelen die ze stellen, de motivatie om aan doelen vast te houden en hun capaciteiten om hun doelen, indien nodig, bij te stellen.”

Veenstra hoopt ook meer te bereiken: “Ik verwacht dat we met GUTS een nieuwe generatie onderzoekers gaan opleiden die met twee voeten in verschillende disciplines staan en daarmee grenzen kunnen verleggen.” Aan het project is in totaal €22.000.000 toegekend.

Over NWO Zwaartekracht

Met Zwaartekracht stimuleert de overheid excellent onderzoek in Nederland. Het is bedoeld voor wetenschappelijke consortia die de potentie hebben om tot de wereldtop op hun gebied te gaan behoren. Het gaat om financiering uit de eerste geldstroom (direct via de Rijksoverheid). De selectieprocedure wordt uitgevoerd door NWO.

Laatst gewijzigd:09 september 2022 10:32

Meer nieuws

  • 24 mei 2024

    Lustrum 410 in beeld

    Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

  • 21 mei 2024

    Uitslag universitaire verkiezingen 2024

    De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.