Skip to ContentSkip to Navigation

De behandeling

Behandeling specifiek voor transgender, non-binaire en genderdiverse+ jongeren

Alle deelnemers krijgen cognitieve gedragstherapie bij 113 Zelfmoordpreventie. In deze behandeling ga je werken aan het leren omgaan met lastige situaties en het verminderen van gedachten rondom zelfdoding. De behandeling bestaat uit 12 wekelijkse sessies met een psycholoog. Je kunt kiezen of je wilt chatten of bellen. Deze sessies duren ongeveer 45-60 minuten. Ook zijn er huiswerkopdrachten. De behandeling is kosteloos. Aanmelden kan direct op deze website , zonder tussenkomst van je huisarts.

De helft van de deelnemers krijgt de gewone therapie van 113 Zelfmoordpreventie. Hierin leer je negatieve denkwijzen over jezelf of je omgeving te herkennen en samen met een psycholoog om te buigen naar positieve denkwijzen. Hierdoor kun je beter omgaan met lastige situaties. Meer over deze therapie vind je op de website van 113 Zelfmoorpreventie.

De andere helft van de deelnemers krijgt de nieuwe therapie voor trans jongeren, ontwikkeld voor dit onderzoek. In deze behandeling wordt er gefocust op je genderidentiteit en moeilijke situaties waarin deelnemers soms terecht komen. Je leert bijvoorbeeld beter omgaan met momenten waarin anderen je genderidentiteit niet begrijpen of je daarom afwijzen.

Loting bepaalt welke therapie je krijgt, de gewone of de nieuwe. Je kunt dus niet zelf kiezen.

De behandeling wordt gegeven door psychologen van 113 Zelfmoordpreventie. 113 Zelfmoordpreventie is een organisatie die mensen met suïcidale gedachten helpt, zowel online als telefonisch.

Wat je in je behandeling bespreekt met je psycholoog van 113 Zelfmoordpreventie wordt niet gedeeld met andere mensen. Dus ook niet met de onderzoekers of bijvoorbeeld je huisarts. Wat je bespreekt met je psycholoog wordt ook niet gebruikt voor het onderzoek. Alleen de ingevulde vragenlijsten worden gebruikt voor het onderzoek. De antwoorden die je aankruist in de vragenlijsten, worden niet met de behandelaren van 113 Zelfmoordpreventie gedeeld. Voor meer informatie over de vragenlijsten, zie ‘Het onderzoek’.

Als je direct iemand wilt spreken omdat je nu aan zelfdoding denkt, kun je contact opnemen met de crisislijn van 113 Zelfmoordpreventie: www.113.nl of 0800-0113 

Laatst gewijzigd:02 december 2024 12:27