Skip to ContentSkip to Navigation

Onderzoek middelbare mannen

Het project richt zich enerzijds op de risicogroep mannen van middelbare leeftijd, en anderzijds op sociaal kwetsbare jongeren. Vier op de tien mensen die in Nederland overlijden door zelfdoding zijn mannen van middelbare leeftijd. Daarmee zijn middelbare mannen één van de grootste risicogroepen voor suïcide in Nederland.

Binnen het Consortium zijn er meer dan 40 deelnemers van universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten, professionals en ervaringsdeskundigen samengebracht. Zij werken samen aan enerzijds onderzoek naar bestaande datasets en anderzijds aan implementatieprojecten voor suïcidepreventie onder mannen van middelbare leeftijd.

Onderzoek naar beschermende- en risicofactoren suïcidaliteit

Werkpakketleider:Mark Bosmans (NIVEL).

Deelnemers:Michel Duckers (NIVEL), Derek de Beurs (Universiteit van Amsterdam), Margreet ten Have en Annemarie Luik (Trimbos), Erik Giltay (LUMC), Mandy Gijzen (Universiteit van Groningen), Merijn Eikelenboom (Amsterdam AMC, locatie VUmc) en Stynke Castelein (Lentis).

Adviseurs: Rory O’Connor (Universiteit van Glasgow), Marnin Heisel (Universiteit van Western Ontario), Marijn ten Thij (Universiteit van Maastricht) en Wouter van Ballegooijen (Vrije Universiteit) en ervaringsdeskundigen (IXTANOA).

Inleiding:
Suïcide komt relatief veel voor onder mannen van middelbare leeftijd (40 – 70 jaar). Tot nu toe heeft onderzoek zich vooral gericht op factoren die het risico op suïcide vergroten. Voor preventie is het echter juist belangrijk om te weten welke factoren beschermend zijn. Daarnaast is het cruciaal om inzicht te krijgen in het hulpzoekgedrag en zorggebruik van middelbare mannen met suïcidaliteit. Onderzoek laat zien dat mannen zeer zelden hiervoor gespecialiseerde psychische hulp zoeken. Daarom is het belangrijk om te zien of zij wel met (psychische of sociale) problemen bij de huisarts komen.

Doelstelling:
Het vergroten van inzicht rondom de socioculturele en interpersoonlijke beschermende factoren m.b.t. suïcidaliteit onder mannen van middelbare leeftijd. Concreet richt dit WP zich op het beantwoorden van 3 onderzoeksvragen:

  1. Welke beschermende (en risico) factoren hangen samen met suïcidale gedachten onder mannen van middelbare leeftijd, en welke factoren voorspellen herstel hiervan?
  2. Welke mannen van middelbare leeftijd die suïcidale gedachten rapporteren bezoeken hun huisarts met mentale problemen? Welke risico- en beschermende factoren vergroten de kans voor mannen van middelbare leeftijd met suïcidale gedachten om hulp voor mentale problemen te zoeken bij hun huisarts?
  3. Wat zijn de achtergrondkenmerken en patronen van huisartszorggebruik van mannen die later overlijden door suïcide?

Aanpak:
Verschillende bestaande databronnen zullen worden gebruikt: (panel)vragenlijsten (Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen, Lifelines, NEMESIS, NESDA en Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19) en huisartsregistraties (Nivel Zorgregistraties Eerste lijn) en registratiebestanden van het CBS (m.b.t. achtergrondkenmerken en doodsoorzaken).

Output:
Vier open access wetenschappelijke artikelen over sociaal-culturele en interpersoonlijke beschermende factoren tegen suïcidaliteit van mannen (middelbare leeftijd) en hun huisartsgebruik.

Kennisoverdracht:
Naast openbare publicatie van de 4 artikelen en het presenteren van de resultaten in het eindsymposium, zullen de inzichten uit dit WP gebruikt worden binnen WP3, dat zich richt op interventies onder mannen van middelbare leeftijd.

De organisaties

decoratieve afbeelding
Implementatie-onderzoek suïcidepreventie

Werkpakketleider: Monique Engelbertink (Saxion University of Applied Sciences).

Deelnemers: Roisin Downes (Wender), Marieke van Heugten (Verwey-Jonker Instituut), Dienke Boertien (Phrenos), Denise Bosma (IXTANOA), Marco Rosema (Wijkracht).

Adviseurs: Marijke Stoppelaar (University of Applied Sciences Hanze) en Stynke Castelein (Lentis).

Inleiding
Mannen van middelbare leeftijd zijn de grootste risicogroep voor suïcide (CBS, 2023) omdat zij in vergelijking met andere groepen terughoudender zijn in het zoeken naar (psychologische) hulp (Schrijvers, Bollen & Sabbe, 2012) en sneller overgaan tot suïcidaal gedrag (kortere overgangsfase van suïcidale gedachten naar gedrag) (Han, Batterham, Calear & Randall, 2017; Wyllie e.a., 2012). Integraal werken vanuit vier perspectieven (cliënt en huishouden, methodisch, interprofessioneel werken, beleid) is in het sociaal domein veelbelovend om persoonsgerichte zorg te bereiken (van Arum et al., 2020) en hiermee suïcide te voorkomen.

Doelstelling
Een ontwerp maken om integraal te werken aan suïcidepreventie.

Aanpak
We gaan in co-creatie met stakeholders het ontwerp maken en in twee bescheiden pilots (wijkteam Wijkracht Dinkelland en maatschappelijke opvang Wender) het ontwerp uitvoeren en evalueren.

Output

  • Onderzoeksverslag met daarin visies en ervaringen met suïcide preventie vanuit alle stakeholders (sociaal werkers, ggz professionals, professionals veiligheidsdomein, cliënten, nabestaanden, [familie] ervaringsdeskundigen)
  • Vier levensloop portretten vanuit perspectief van nabestaanden
  • Blauwdruk ‘methode integraal werken suïcidepreventie’

Kennisoverdracht- en verspreiding

De output wordt landelijk beschikbaar gesteld waarbij met name sociaal domein en domein zorg en veiligheid de doelgroep is.

De organisaties

decoratieve afbeelding
Laatst gewijzigd:20 december 2024 09:50