Archief
01/11/2020 ~ Start nieuwe studie "Jouw lichaam - jouw verhaal!"
Onlangs is er een nieuwe studie van start gegaan binnen Anorexia Onderzoek Noord Nederland. In dit onderzoek zal Paula von Spreckelsen gaan kijken naar herinneringen over het eigen lichaam en naar emoties gekoppeld aan deze herinneringen bij mensen met een eetstoornis.
18/06/20 ~ Anorexia Onderzoek Noord-Nederland
De missie van Anorexia Onderzoek Noord-Nederland is het verbeteren van de zorg voor anorexia nervosa door het vergroten van kennis over welke processen anorexia in stand houden. In dit netwerk werken de RUG, Accare, GGZ Friesland, Kinnik en Lentis/Psy-Q samen aan het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar Anorexia nervosa.
20/05/20 ~ Kwalitatief onderzoek naar aandachtsbias bij obesitas
Het Gratamafonds heeft een subsidie toegekend om kwalitatief onderzoek te kunnen doen naar de toepassing van aandachtsbias training bij obesitas. Nienke Jonker zal mensen met obesitas interviewen over hoe zij aankijken tegen deze interventie.
12/09/19 ~ Verleiding en vermijding
Op 12 september 2019 promoveerde Nienke Jonker op haar proefschrift Temptation and restraint: The role of reward and punishment sensitivity in anorexia nervosa, obesity, and unsuccessful dieting. Ben je benieuwd wat ze onderzocht, dan kun je hier meer lezen.
08/07/19 ~ Onderzoek naar aanpak negatief lichaamsbeeld door ‘onbewust conditioneren’ ontvangt Idea Generator Grant
Een negatief lichaamsbeeld is een kernsymptoom van een aantal ernstige psychische stoornissen. Wij gaan onderzoeken of een negatief lichaamsbeeld te behandelen is met een nieuwe methode van ‘onbewust evaluatief conditioneren’. In de studie gebruiken we een innovatieve techniek om plaatjes van het eigen lichaam buiten het bewustzijn om te koppelen aan positieve sociale feedback. We ontvingen hiervoor een Nationale Wetenschapsagenda (NWA) Idea Generator Grant.
21/06/19 ~ Behandelprotocol uitgekomen "Baas over obesitas"
Baas over obesitas is een groepsbehandeling voor jongeren van 15 tot 23 jaar met obesitas en comorbide psychiatrische problematiek. Daarbij is er vaak sprake van een licht verstandelijke beperking (LVB) en problemen in het systeem. Het protocol werd ontwikkeld binnen onze afdeling en opgeschreven door Leonie van Ginkel en Sjoukje Adema. Er is een handleiding voor de therapeut en een werkboek voor de client.
13/06/19 ~ Artikel uitgekomen over online preventieve interventie "Bekijk jezelf door een roze bril"
In Tijdschrift voor Gedragstherapie is ons onderzoek opgenomen naar Bekijk jezelf door een roze bril, een online preventieve interventie gericht op het versterken van psychische veerkracht in jongeren.
22/01/19 ~ Subsidie toegekend 99gram.nl
Opnieuw is er subsidie toegekend voor ons e-health aanbod op 99gram.nl door het Zorginstituut Nederland. Het doel van 99gram.nl is om jongeren te informeren, de ontwikkeling van eetproblematiek te voorkómen én hulp te bieden aan jongeren die al eetproblemen hebben door middel van een online stepped-care aanbod. Op 99gram.nl staat informatie over onderwerpen gerelateerd aan eten, uiterlijk en gewicht. Op een open forum stellen jongeren elkaar vragen en geven zij elkaar advies. Daarnaast kunnen jongeren anoniem via mail of chat contact opnemen met deskundigen. Voor jongeren met eetproblemen biedt 99gram.nl een 100% online behandeling aan.
15/01/19 ~ Vacature promovendus/GZ-psycholoog in opleiding
Eind van het jaar ontvingen we het goede nieuws van het PPO Researchfonds en het Heymans Instituut dat onze subsidie aanvraag is gehonoreerd! Het gaat om een longitudinaal en experimenteel onderzoekproject naar de rol van lichaamsbeeld en betekenisgeving/ levensdoelen in de instandhouding van Anorexia Nervosa en gerelateerde eetstoornissen. Voor dit project zullen we een scientist-practitioner aanstellen die promotieonderzoek zal combineren met de opleiding tot GZ-psycholoog. De vacature staat inmiddels online!
20/12/18 ~ Subsidie aanvraag belangrijke replicatiestudie toegekend
Net voor de kerst werd bekend gemaakt dat de aanvraag voor het NWO replicatie fonds van Peter de Jong en Nienke Jonker is gehonoreerd! Vanaf april 2019 zullen zij starten met het onderzoeksproject naar de invloed van honger op aandacht voor eten van mensen met een gezond gewicht en mensen met obesitas. De studie is een replicatie van onderzoek van Castellanos en collega’s waarin werd gevonden dat mensen met een gezond gewicht alleen aandacht hebben voor eten als ze honger hebben, terwijl mensen met obesitas aandacht hebben voor eten wanneer ze honger hebben maar ook wanneer ze net gegeten hebben.
29/11/18 ~ Klaske Glashouwer wint wetenschappelijke posterprijs NAE
Op donderdag 29 november werd tijdens het congres van de Nederlandse Academie voor Eetstoornissen de wetenschappelijke posterprijs 2018 uitgereikt aan Klaske Glashouwer, GZ-psycholoog bij Accare.
16/11/18 ~ Ook onderzoek dóen draagt bij aan de zorg
Voor het herfstnummer werd Klaske Glashouwer geïnterviewd door GMW Magazine (p.9) over hoe belangrijk het is om wetenschap en praktijk met elkaar te verbinden.
8/11/18 ~ Voor de Jeugd Dag en Najaarscongres VGCt
We gaan deze week het land in! Op 5 november deed www.99gram.nl mee aan Voor de Jeugd Dag voor de zesde keer georganiseerd door de ministeries van VWS, VenJ, OCW, het NJi en de VNG. Op deze dag komen beleidsambtenaren en bestuurders jeugd en onderwijs van gemeenten, zorg- en onderwijsprofessionals, raadsleden, ouders en jeugd bij elkaar. Eind van de week zijn we te vinden op het najaarscongres van de VGCt met een workshop over het afwegen van behandelopties bij ernstige anorexia nervosa en onderzoeksresultaten over rol van aandacht bij teveel en te weinig eten.
5/11/18~ Start onderzoeksproject "Blij dat ik schrijf"
En alweer is er een nieuw onderzoeksproject gestart. In deze studie kijken we naar de invloed van schrijven op hoe je in je vel zit. Als iemand meedoet, vragen we enkele korte schrijfopdrachten te doen. Doordat meerdere jongeren dit zullen doen, kunnen we te weten komen of zulke schrijfopdrachten een positieve invloed hebben op hoe jongeren met een eetstoornis zich voelen. Het doel is om hier de behandeling van eetstoornissen in de toekomst verder mee te verbeteren. Meer informatie over het lopende onderzoek kun je hier vinden.
1/10/18 ~ Nieuw onderzoeksproject van start!
We zijn blij te kunnen melden dat er deze week opnieuw een onderzoeksproject van start is gegaan naar de kenmerken van ARFID (avoidant restrictive food intake disorder). Meer informatie vind je hier.
19/7/18 ~ In tien sessies van je eetstoornis af? Deze man zegt dat het kan
Dit voorjaar namen we deel aan de workshop CBT-T van Glenn Waller. Renate Neimeijer doet verslag.
8/6/18 ~ Nieuw onderzoeksproject van start! De rol van emoties in anorexia nervosa
Deze week is een nieuw onderzoeksproject van start. We willen in deze studie meer te weten komen over hoe emoties mogelijk bijdragen aan het in stand houden van anorexia nervosa. Nieuwsgierig? Meer informatie vind je hier.
6/6/18 ~ Nieuw Handboek Eetstoornissen
Vandaag wordt het nieuwe Handboek Eetstoornissen gelanceerd. Rozemarijn Vos en Klaske Glashouwer hebben samen met collega Jeroen Ruwaard uit amsterdam een hoofdstuk geschreven over e-health interventies voor eetstoornissen. Ook zijn we er vandaag bij met een informatieve workshop!
18/4/18 ~ Walgen van jezelf
Op Mindwise.nl vertelt Paula von Spreckelsen, PhD student binnen onze Academische Werkplaats, over haar onderzoek naar "the repulsive body image". Benieuwd waar dit over gaat? Lees dan hier verder.
14/4/18 ~ Jonge doctor: je goede humeur is slecht voor de lijn
Niets lekkerder dan in je verdriet zwelgen op de bank met een bak ijs. Verdriet staat erom bekend niet goed te zijn voor de lijn. Maar volgens promovenda Renate Neimeijer leidt juist een positieve stemming ertoe dat lijners eerder toegeven aan de verleiding van voedsel. Dat blijkt uit onderzoek waar ze eind maart op promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. In dr Kelder en Co verdedigt ze haar proefschrift nogmaals.
29/3/18 ~ Aantrekkingskracht van voedsel en de stemming van de lijner beïnvloeden het succes van lijnen
Op 29 maart 2018 promoveerde Renate Neimeijer op haar proefschrift Has food lost its attraction in anorexia nervosa? A cognitive approach. Ben je benieuwd wat ze onderzocht, dan kun je hier meer lezen.
Laatst gewijzigd: | 20 juni 2024 08:14 |