Skip to ContentSkip to Navigation

Is ignoring bliss?

An emotion-regulation perspective on processing negative feedback
Promotie:F.U. (Felix) Grundmann
Wanneer:16 december 2024
Aanvang:12:45
Promotor:S. (Susanne) Scheibe, Prof
Copromotor:K. (Kai) Epstude, Dr
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
Is ignoring bliss?

Voor- en nadelen van kritiek 

Negatieve feedback kan ons helpen beter te presteren, maar we negeren het ook vaak. We halen bijvoorbeeld liever koffie dan dat we kennisnemen van de kritische opmerkingen van onze leidinggevende. Eigenlijk is dat vreemd, omdat goed presteren kan leiden tot gewenste doelen, zoals een salarisverhoging. Om dit te verklaren heeft Felix Grundmann een model van negatieve-feedbackontkoppeling ontwikkeld en getest.

Het model begint met een belangrijk neveneffect van negatieve feedback: het maakt dat we ons slechter voelen. Volgens het model richten we ons daardoor niet alleen op beter presteren, maar ook op ons beter voelen. Het model stelt dat we daarom onze aandacht voor negatieve feedback minimaliseren. Dit betekent dat we negatieve feedback negeren (oftewel ons ervan loskoppelen) om onze gevoelens te beheren en ons beter te voelen. Uit de resultaten van meerdere experimenten en verschillende statistische analyses bleek dat ons beter voelen inderdaad een rol speelt in situaties waarin we negatieve feedback ontvangen.

In tegenstelling tot wat het model voorspelt, is het echter niet de wens om ons beter te voelen die ons gedrag stuurt, maar eerder de wens om beter te presteren. We ontdekten ook dat de manier waarop we onze gevoelens beheren, invloed heeft op onze vasthoudendheid aan doelen en onze prestaties (bijvoorbeeld op school). Deze dissertatie benadrukt het belang van het onderzoeken van emoties (en hoe mensen daarmee omgaan) in contexten die sterk gericht zijn op prestaties, om hun gedrag beter te begrijpen.