Skip to ContentSkip to Navigation

A unified view of lateralized vision

Promotie:dr. S.G. Brederoo
Wanneer:01 april 2021
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. M.M. (Monicque) Lorist, prof. dr. F.W. (Frans) Cornelissen
Copromotor:dr. M.R. (Mark) Nieuwenstein
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
A unified view of lateralized vision

Hersenhelften: links ziet de bomen, rechts het bos

Dat mensen twee hersenhelften hebben met elk een eigen specialiteit spreekt enorm tot de verbeelding. Dat links je talige brein zit is iets wat velen wel eens hebben gehoord. Maar naast taal is er ook een sterke hersenhelftspecialisatie voor het zien, aldus Sanne Brederoo. In de afgelopen 50 jaar is veel onderzoek gedaan naar de specialisaties van de hersenhelften. Brederoo laat in haar proefschrift zien dat een aantal van die zogenaamde specialisaties naar het rijk der fabeltjes verwezen mag worden.

Doen de linker- en rechterhersenhelft dan precies hetzelfde? Nee, dat zou dubbelop zijn. Brederoo's onderzoek toont overtuigend aan hoe beide hersenhelften – elk met hun eigen specialisaties – betrokken zijn bij het zien. Zo is de linkerhersenhelft expert in het verwerken van details en het lezen van woorden. (Niet zo gek als je bedenkt dat woorden uit letters bestaan: veel kleine details dus.)

De rechterhersenhelft daarentegen is specialist in het verwerken van het grotere plaatje en het zien van gezichten. (Ook wel logisch omdat je bij het waarnemen van gezichten meestal niet afzonderlijk naar de neus, lippen of ogen kijkt maar het gezicht als geheel wilt beoordelen.) Kortom; beide hersenhelften zijn actief bij het zien in het dagelijks leven, elk met hun eigen specialisatie.

Aanvullend komt Brederoo nog met een opmerkelijke bevinding: een deel van de linkshandige mensen gebruikt bij het bekijken van gezichten een beetje meer van beide hersenhelften dan alleen de rechterhersenhelft. Dus… als je door de bomen het bos niet meer ziet, dan is je linkerhersenhelft te hard aan het werk. Schakel dan je rechterhersenhelft in om weer zicht op het grotere geheel te krijgen.