Skip to ContentSkip to Navigation

A tale of two identities

The role of environmental self-identity and environmental group-identity in motivating pro-environmental behaviour
Promotie:Mw. X. (Xiao) Wang
Wanneer:14 september 2023
Aanvang:09:00
Promotors:prof. dr. E. (Ellen) van der Werff, prof. dr. E.M. (Linda) Steg, prof. dr. M.K. Harder
Copromotor:T. (Thijs) Bouman, PhD
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Gedrags- en Maatschappijwetenschappen
A tale of two identities

De rol van groeps- en zelfidentiteit bij milieuvriendelijk gedrag

Milieu-groepsidentiteit kan milieuvriendelijk gedrag motiveren, zoals energiebesparing, groene aankopen en recycling. Dat blijkt uit onderzoek dat Xiao Wang heeft uitgevoerd in China en Europese landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Hoe sterker de milieu-zelfidentiteit en -groepsidentiteit is, des te sterker ook de intenties zullen zijn.

Eerder is al onderzocht dat ‘milieu-zelfidentiteit’ een rol speelt, maar uit het proefschrift van Wang blijkt dat ook de milieu-groepsidentiteit verschillende milieuvriendelijke gedragingen kan motiveren, zoals energiebesparing, groene aankopen en recycling. Haar onderzoek werd uitgevoerd in China en Europese landen (Nederland en het Verenigd Koninkrijk). De uitkomst was dat een sterkere milieu-zelfidentiteit en -groepsidentiteit inderdaad voorspellend zijn voor sterkere intenties en daadwerkelijk milieuvriendelijk gedrag in verschillende landen.

 

Milieu-groepsidentiteit bleek een indirect effect te hebben op milieuvriendelijke uitkomsten via milieu-zelfidentiteit. Bovendien bleek milieu-groepsidentiteit ook rechtstreeks verband te houden met milieuvriendelijke uitkomsten. De bevindingen suggereren dat persoonlijke biosferische waarden en de waargenomen biosferische waarden van een groep respectievelijk de milieu-zelfidentiteit en de milieu-groepsidentiteit beïnvloeden, die op hun beurt milieuvriendelijke uitkomsten motiveren. Belangrijk is dat milieu-zelfidentiteit en -groepsidentiteit kunnen worden versterkt door individuen te wijzen op eerder milieuvriendelijk gedrag van respectievelijk hunzelf of hun groep, en door feedback te geven dat iemand of de groep milieuvriendelijk is.

Overigens bleek niet uit het onderzoek dat vergelijkingen tussen groepen op nationaal niveau effectief waren in het veranderen van de milieu-groepsidentiteit. Hiermee beantwoordt dit proefschrift de vraag hoe persoonlijk milieuvriendelijk gedrag kan worden bevorderd in het licht van de huidige uitdagingen om milieucrises zoals klimaatverandering te verminderen.