Skip to ContentSkip to Navigation

Promotie mw. F. Goedkoop. Betrokkenheid bij de energietransitie van onderop. De rol van lokale en contextuele inbedding

Wanneer:do 15-04-2021 om 16:15
Waar:Academiegebouw RUG

Promotie: Mw. F. (Fleur) Goedkoop
Wanneer: 15 april 2021
Aanvang: 16:15
Promotor: prof. dr. A. (Andreas) Flache
Copromotor: dr. J. (Jacob) Dijkstra
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Gedrags- en Maatschappijwetenschappen

Betrokkenheid van burgers bij energietransitie

Het proefschrift van Fleur Goedkoop geeft inzicht in de factoren die bijdragen aan de betrokkenheid van burgers bij lokale energie-initiatieven. De focus ligt specifiek op de sociale context van de bewoners en initiatiefnemers. Over een deel van dit onderzoek is eveneens een persbericht uitgebracht door RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

De afgelopen jaren neemt het aantal lokale duurzame energie-initiatieven toe. Ze worden meestal door een groep bewoners opgestart om duurzaam energiegedrag in de lokale gemeenschap te bevorderen. Het is van cruciaal belang dat voldoende mensen deelnemen. In het onderzoek van Fleur Goedkoop is gekeken waarom bewoners willen deelnemen aan dergelijke initiatieven en wat de rol van de lokale sociale context is.

Mensen blijken niet alleen bereid deel te nemen aan lokale energie-initiatieven omdat ze persoonlijk gemotiveerd zijn om bij te dragen aan een beter milieu. Ook de lokale sociale context waarin dergelijke initiatieven worden opgezet speelt een rol. Een grotere bereidheid is er bij bewoners die meer betrokken zijn bij hun gemeenschap, die de verwachting hebben dat andere bewoners ook zullen deelnemen en die sociale banden hebben met de initiatiefnemers.

Daarnaast is er een internationale trend waarbij overheden het opzetten van relatief grootschalige duurzame energieprojecten in gedeeld eigendom stimuleren. De veronderstelling hierbij is dat lokale gemeenschappen en commerciële partijen gemeenschappelijke doelen hebben en effectief kunnen samenwerken om deze te bereiken.

De resultaten van het onderzoek van Goedkoop suggereren dat betrokken partijen het principe van gedeeld eigendom doorgaans ondersteunen. Het opzetten van dergelijke projecten wordt echter in de praktijk vaak bemoeilijkt door een gebrek aan vertrouwen en negatieve verwachtingen van de verschillende betrokken partijen van elkaar.

Proefschrift: http://hdl.handle.net/(...)73-a7e1-adbe32c74b81

View this page in: English