Negende ERC-grant voor prof. dr. Niels Taatgen
Het aantal Starting Grants dat de European Research Council (ERC) dit jaar aan onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen toekent, stijgt tot negen. Deze week werd bekend dat ook de aanvraag van prof. dr. Niels Taatgen van de afdeling Kunstmatige Intelligentie voor een ERC-grant wordt gehonoreerd. Taatgen krijgt een bedrag van 1,5 miljoen euro voor vijf jaar onderzoek.
Taatgen krijgt zijn ERC-grant ("Towards Safe and Productive Human Multitasking") voor onderzoek naar hoe wij beter kunnen multitasken. Uitgangspunt is dat mensen in principe goed in staat zijn om te multitasken, maar dat dit soms spaak loopt omdat meerdere taken tegelijk hetzelfde hersengebied nodig hebben. Het project zal zich met name concentreren op de vraag waarom mensen zo graag meerdere dingen tegelijk willen doen, en onder welke omstandigheden dit wel of juist niet veilig en productief is. Hiervoor zullen gedragsexperimenten worden gedaan en computersimulaties van menselijk multitasken worden gemaakt. Die worden door middel van fMRI hersenprocessen bestudeerd.
Meer informatie: prof. dr. Niels Taatgen
Andere ERC Starting Grants 2011
Eerder in 2011 zijn aan zes andere onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) een ERC Starting Grant toegekend:
Dr. Sybren Otto (Stratingh Institute for Chemistry)
Self Replication in Dynamic Molecular Networks
Prof. Caspar van der Wal (Zernike Institute for Advanced Materials)
Quantum Optics with Spins in Solid State: The Power of Ensembles
Prof. Gerard Roelfes (Stratingh Institute for Chemistry)
Modular assembly of DNA-based systems; bio-inspired artificial allosteric assemblies
Prof. Antoine van Oijen (Zernike Institute for Advanced Materials)
Single-molecule studies of the DNA replication machinery
Prof. Dirk Slotboom (
Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute
)
Minimalist multipurpose ATP-binding cassette transporters
Dr. Wesley Browne ( Stratingh Institute for Chemistry )
Shedding light on catalyst systems towards a bright future for green oxidation chemistry
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:23 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...