Negende ERC-grant voor prof. dr. Niels Taatgen
Het aantal Starting Grants dat de European Research Council (ERC) dit jaar aan onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen toekent, stijgt tot negen. Deze week werd bekend dat ook de aanvraag van prof. dr. Niels Taatgen van de afdeling Kunstmatige Intelligentie voor een ERC-grant wordt gehonoreerd. Taatgen krijgt een bedrag van 1,5 miljoen euro voor vijf jaar onderzoek.
Taatgen krijgt zijn ERC-grant ("Towards Safe and Productive Human Multitasking") voor onderzoek naar hoe wij beter kunnen multitasken. Uitgangspunt is dat mensen in principe goed in staat zijn om te multitasken, maar dat dit soms spaak loopt omdat meerdere taken tegelijk hetzelfde hersengebied nodig hebben. Het project zal zich met name concentreren op de vraag waarom mensen zo graag meerdere dingen tegelijk willen doen, en onder welke omstandigheden dit wel of juist niet veilig en productief is. Hiervoor zullen gedragsexperimenten worden gedaan en computersimulaties van menselijk multitasken worden gemaakt. Die worden door middel van fMRI hersenprocessen bestudeerd.
Meer informatie: prof. dr. Niels Taatgen
Andere ERC Starting Grants 2011
Eerder in 2011 zijn aan zes andere onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) een ERC Starting Grant toegekend:
Dr. Sybren Otto (Stratingh Institute for Chemistry)
Self Replication in Dynamic Molecular Networks
Prof. Caspar van der Wal (Zernike Institute for Advanced Materials)
Quantum Optics with Spins in Solid State: The Power of Ensembles
Prof. Gerard Roelfes (Stratingh Institute for Chemistry)
Modular assembly of DNA-based systems; bio-inspired artificial allosteric assemblies
Prof. Antoine van Oijen (Zernike Institute for Advanced Materials)
Single-molecule studies of the DNA replication machinery
Prof. Dirk Slotboom (
Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute
)
Minimalist multipurpose ATP-binding cassette transporters
Dr. Wesley Browne ( Stratingh Institute for Chemistry )
Shedding light on catalyst systems towards a bright future for green oxidation chemistry
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:23 |
Meer nieuws
-
28 april 2025
Bouwen aan slimme oplossingen voor een dynamische wereld
Dynamische systemen – wiskundige modellen die beschrijven hoe processen zich ontwikkelen door de tijd – zijn cruciaal voor veel van de moderne wereld. Maar de grote uitdaging is om ervoor te zorgen dat deze systemen specifieke doelen bereiken. Dat...
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.