Unequal distribution of GHG emissions from global food consumption
Promotie: | Y. Li |
Wanneer: | 25 maart 2025 |
Aanvang: | 12:45 |
Promotor: | K.S. (Klaus) Hubacek, Prof |
Copromotors: | Y. (Yuli) Shan, Dr PhD, F. (Franco) Ruzzenenti, PhD |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Science and Engineering |

Hoe voedselconsumptie klimaatverandering beïnvloedt
De wereldwijde voedselvoorzieningsketen draagt aanzienlijk bij aan de uitstoot van broeikasgassen (GHG), maar de meeste bestaande studies richten zich voornamelijk op de uitstoot bij productie, waarbij de ongelijke verdeling van consumptiegedreven uitstoot vaak over het hoofd wordt gezien. In haar proefschrift onderzoekt Yanxian Li de rol van voedselconsumptie in wereldwijde GHG-uitstoot, met de nadruk op de verdeling van de uitstoot over regio’s, landen en bevolkingsgroepen.
Li ontwikkelde een uitgebreid kader om consumptiegebonden uitstoot in de voedselvoorzieningsketens te volgen, rekening houdend met de uitstoot van productie tot consumptie. Ze identificeert langetermijntrends in GHG-uitstoot door wereldwijde voedselconsumptie, waarbij de invloed van internationale handel en dieetpatronen wordt benadrukt. Ook onderzocht Li hoe ongelijkheden in dieetgerelateerde uitstoot bestaan, met name tussen verschillende demografische groepen, en evalueert ze het mitigatiepotentieel van dieetveranderingen. De bevindingen bieden waardevolle inzichten in hoe voedselconsumptie klimaatverandering beïnvloedt en stellen strategieën voor om de uitstoot te verminderen via consumptiegerichte benaderingen.
Yanxian Li voerde haar onderzoek uit bij het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG), afdeling Integrated Research on Energy, Environment and Society, met financiering van het Chinese Scholarship Council. Ze vervolgt haar loopbaan als research fellow bij Chongqing University.