Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Uncovering the secrets of the secretome: innovative strategies for targeting defective alveolar epithelial repair in COPD

Promotie:L. (Luke) van der Koog, BSc
Wanneer:21 januari 2025
Aanvang:14:30
Promotors:prof. dr. R. (Reinoud) Gosens, prof. dr. H.W. (Henderik Willem) Frijlink
Copromotor:prof. dr. A.P. (Anika) Nagelkerke
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Uncovering the secrets of the secretome: innovative strategies for
targeting defective alveolar epithelial repair in COPD

Veelbelovende innovatieve aanpak van weefselherstel bij COPD

In zijn promotieonderzoek richt Luke van der Koog zich op een nieuwe aanpak voor de behandeling van chronisch obstructief longlijden (COPD), een longziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft. COPD leidt tot onherstelbare schade aan het longweefsel, wat de ademhaling bemoeilijkt en de levenskwaliteit van patiënten ernstig beperkt. Hoewel huidige behandelingen de symptomen kunnen verlichten, zijn ze niet in staat om de schade aan de longen te herstellen. Van der Koog’s onderzoek richt zich daarom op innovatieve manieren om dit weefselherstel te bevorderen.

Het onderzoek van Van der Koog biedt een veelbelovende stap richting nieuwe regeneratieve therapieën die niet alleen de symptomen van COPD verlichten, maar ook het herstel van beschadigd longweefsel stimuleren. Deze doorbraak heeft geresulteerd in een patent en de oprichting van een start-up, MimeCure (www.mimecure.com), gericht op het verder ontwikkelen en toepassen van deze innovatieve therapieën. Het benadrukt de impact van dit onderzoek en onderstreept hoe de universiteit niet alleen bijdraagt aan wetenschappelijke vooruitgang, maar ook aan de valorisatie en praktische toepassing van onderzoeksresultaten in de maatschappij.

Een belangrijk uitgangspunt van zijn studie is de communicatie tussen de verschillende cellen binnen de longblaasjes, zoals fibroblasten en endotheelcellen. Deze cellen spelen een cruciale rol in het ondersteunen van het herstel van longweefsel door specifieke signaalmoleculen af te geven. Van der Koog ontdekte dat moleculen zoals het eiwit osteoglycine en de groeifactor BMP6 – afkomstig van respectievelijk fibroblasten en endotheelcellen – een belangrijke bijdrage leveren aan het repareren van beschadigd longweefsel. Om deze stoffen effectief en direct in de longen te kunnen brengen, ontwikkelde van der Koog bovendien een nieuwe inhalatietherapie in de vorm van een droog poeder. Deze formulering zorgt ervoor dat de actieve stoffen stabiel blijven en diep in het longweefsel terechtkomen.

Het onderzoek van Van der Koog biedt een veelbelovende stap richting nieuwe regeneratieve therapieën die niet alleen de symptomen van COPD verlichten, maar ook het herstel van beschadigd longweefsel stimuleren.