Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

The interactions between spontaneous thoughts and decision-making in the context of depression

Promotie:Dhr. H. (Hang) Yang
Wanneer:15 juli 2024
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. N.A. (Niels) Taatgen
Copromotor:dr. M.K. (Marieke) van Vugt
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
The interactions between spontaneous thoughts and decision-making
in the context of depression

Plakkerige gedachten maken onbesluitvaardig

Plakkerige gedachten zijn gedachten die je maar moeilijk los kan laten. Ze zorgen er bovendien voor dat onze besluitvorming vertraagt, stelt Hang Yang. In zijn promotieonderzoek werkte Yang met proefpersonen met een depressie, proefpersonen die juist hersteld waren van een depressie, en gezonde proefpersonen. Hij onderzocht de interactie tussen besluitvorming en spontane gedachten, en hoe die processen bij de verschillende groepen proefpersonen verschillen. 

Met EEG-metingen kon Yang momenten van plakkerige gedachten onderscheiden, in het bijzonder gebruikte hij hiervoor de EEG marker “steady-state visual evoked potential” (SSVEP). Hiermee kon hij echter niet vaststellen of de gedachten afdwaalden. Vervolgens onderzocht Yang de integratie van verschillende informatiebronnen in besluitvorming, met de nadruk op orthografische en lexicale informatie tijdens lexicale beslissingen over Chinese karakters. De bevindingen toonden een snellere bewijsaccumulatie voor echte karakters vergeleken met pseudo-karakters, wat correleerde met de mate waarin de karakters op echte woorden leken en in hoeverre proefpersonen het woord herkenden. 

Tenslotte keek Yang naar de impact van plakkerige gedachten op besluitvorming bij mensen die meer de neiging hebben om te piekeren. Deze groep toonde lagere nauwkeurigheid en verzamelden informatie minder snel tijdens besluitvormingstaken. Er was een interactie tussen de mate van depressie en plakkerige gedachten, wat resulteerde in langere reactietijden en verhoogde alfa-golven in de occipitaalkwab. Voor de groep proefpersonen die hersteld waren van een depressie waren de gegevens te onzeker om definitieve conclusies te trekken over verschillen tussen herstelde proefpersonen en mensen die nog nooit depressief zijn geweest, waarschijnlijk omdat er te weinig proefpersonen waren. 

Het onderzoek van Yang biedt een neuro-computationele benadering om besluitvorming en plakkerige gedachten te begrijpen, en onderzoekt de implicaties daarvan voor depressie, wat kan bijdragen aan toekomstig onderzoek op het kruisvlak van cognitie, neurowetenschap en psychiatrie.

Hang Yang voerde zijn onderzoek uit bij het Bernoulli Institute for Mathematics, Computer Science and Artificial Intelligence, afdeling Kunstmatige Intelligentie, met financiering van het Chinese Scholarship Council. Hij vervolgt zijn loopbaan als postdoc bij EPFL.