Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Unravelling the tumour microenvironment: exploring nanotechnology for enhanced drug delivery and therapeutic efficacy

Promotie:T.B. Gandek, MSc
Wanneer:28 januari 2025
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. A.P. (Anika) Nagelkerke, prof. dr. E.M.J. (Sabeth) Verpoorte
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Unravelling the tumour microenvironment: exploring nanotechnology
for enhanced drug delivery and therapeutic efficacy

Verkenning van nanotechnologie voor verbeterde medicijnafgifte en werkzaamheid

In dit proefschrift van Timea Gandek wordt het gebruik van nanodeeltjes als systeem voor geneesmiddelafgifte voor kankertherapie onderzocht. De nadruk ligt hierbij op interacties van deze systemen met cellen en het tumormicromilieu. De studie richt zich onder andere op hoe liposomen en extracellulaire vesikels (EVs) worden opgenomen en verwerkt in cellen, waarbij strategieën worden geïdentificeerd om de therapeutische effectiviteit te vergroten en veelvoorkomende uitdagingen aan te pakken.

Dit proefschrift biedt meer inzicht in de biologische mechanismen die medicijnafgifte via nanodeeltjes in kanker beïnvloeden. Door de cellulaire opnameprocessen en de dynamiek van het tumormicromilieu in kaart te brengen, kunnen effectievere en gerichtere therapeutische strategieën ontwikkeld worden.

Een belangrijk obstakel voor nanodeeltjes is het effectief doordringen in weefsel. Onderzoek naar de werking van EVs werd uitgevoerd in 3D multicellulaire tumormodellen, genaamd sferoïden, bestaande uit borstkankercellen en fibroblasten. De resultaten tonen aan dat fibroblasten een significante rol spelen in het bevorderen van opname en distributie van EVs. Verder onderzoek laat veranderingen in genexpressie gerelateerd aan de extracellulaire matrix zien als gevolg van interacties tussen fibroblasten en borstkankercellen.

Deze inzichten onthullen mogelijke doelwitten om de communicatie in het tumorstroma te verstoren en kankerprogressie te remmen.Daarnaast wordt in dit werk getest of zelf-assemblerende DNA-nanobloemen als multifunctionele nanodeeltjes voor geneesmiddelen kunnen dienen, waarbij radiotherapie wordt gebruikt als stimulans voor medicijnafgifte. Deze nanodeeltjes zijn effectief in het inkapselen van het chemotherapeuticum doxorubicine en worden goed door cellen opgenomen. De beperkte respons na radiotherapie voor gecontroleerde medicijnafgifte benadrukt echter de noodzaak voor verdere optimalisatie om het therapeutische potentieel volledig te benutten.