Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Techno-economic modelling of biogas infrastructures

Biogas transport in pipelines
Promotie:Dhr. E.J. (Evert Jan) Hengeveld
Wanneer:15 februari 2019
Aanvang:16:15
Promotor:prof. dr. A.A. Broekhuis
Copromotor:dr. W.J.T. van Gemert
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Techno-economic modelling of biogas infrastructures

Model toont rendement van biogasproductie

Biogas ontstaat via vergisting van biomassa. Het kan aardgas vervangen als het opgewaardeerd wordt tot zogenaamd 'groen gas'. Ook kan biogas omgezet worden in elektriciteit en warmte in een warmtekrachtkoppeling (WKK). In 2014 was de wereldwijde productie van biogas slechts 1 procent van de aardgasproductie. Naar verwachting zal biogas in de toekomst een belangrijk rol spelen in specifieke toepassingen, bijvoorbeeld om meer flexibiliteit bij elektriciteitsproductie te verkrijgen.

Het is mogelijk biogas uit verschillende kleinere productie-eenheden te verzamelen op een hub via biogasleidingen. Daar kan het biogas worden opgewaardeerd tot groen gas, of gebruikt in een WKK. Dit soort schaalvergroting leidt tot lagere kosten per eenheid en een hoger energierendement. Maar het transporteren van biogas verhoogt ook de totale kosten en verlaagt zo het energierendement. Transport van biogas koppelt de productielocaties los van de gebruikslocatie. Zo is biogas van bijvoorbeeld boerderijen te gebruiken in een stad of op een industrieterrein. Bovendien geven pijpleidingen een mogelijkheid voor opslag van biogas.

Evert Jan Hengeveld beschreef een biogasnetwerk met een numeriek model. Hiermee kon hij biogastransportkosten, opslagkosten en energieverbruik berekenen. Biogas wordt in het model verzameld via directe pijpleidingen of in een netwerk met een verzamelleiding. De berekeningen zijn gedaan op boerderijschaal en op regionale schaal.

Uit de resultaten blijkt dat in sommige gevallen een infrastructuur met biogasleidingen de financiële haalbaarheid verbetert. Biogas opslag in het leidingennetwerk draagt bij aan flexibiliteit in het energiesysteem. Een milieuaspect is dat bij decentrale biogasproductie er minder transport van biomassa is dan bij centrale vergisting.

Het promotieonderzoek van Evert Jan Hengeveld vond plaats bij de afdeling Producttechnologie van het ENgineering and TEchnology institute Groningen (ENTEG). Hij werkt als Docent/onderzoeker aan de Hanzehogeschool Groningen. Het onderzoek is onderdeel van het Flexigas programma onder leiding van RenQi, dat is gefinancierd door de gemeente Groningen, de provincie Groningen, de EU, het European Regional Development Fund, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, 'Pieken in de Delta' en SNN (Samenwerkingsverband Noord Nederland).