Veni-beurs voor dr. Max Fürst
Dr. Max Fürst heeft een Veni-beurs ter waarde van EUR 280.000 toegekend gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Fürst, nu nog onderzoeker aan het MRC Laboratory of Molecular Biology (Cambridge), zal met zijn Veni in juni 2022 starten bij de Faculty of Science and Engineering. Daar is hij aangesteld als assistant professor in Computational Protein (Re)Design, onderdeel van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB).
Fürst zal onderzoek gaan doen naar een nieuwe displaymethode die eiwitten met een moleculaire ‘streepjescodes’ labelt, waarmee kenmerken van de beste computer-ontworpen eiwitten razendsnel geïdentificeerd kunnen worden. De eiwitdisplay technologie is een van de krachtigste technieken om eiwitten uit te rusten met nieuwe nuttige functies, omdat hiermee snel miljoenen varianten kunnen worden getest.
Veni
Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van het NWO-Talentprogramma (voorheen: de Vernieuwingsimpuls). Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen het Talentprogramma zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.
In totaal heeft NWO heeft aan 89 veelbelovende jonge wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen ENW en ZonMw een Veni-financiering toegekend. Naast Fürst ontvangen nog zes andere RUG en UMCG-onderzoekers een beurs.
Laatst gewijzigd: | 16 december 2021 16:32 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...