Tessa Quax ontvangt Beijerink Premie
Tessa Quax van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) ontvangt de Beijerinck Premie 2022 van de KNAW ter waarde van EUR 25.000 voor haar onderzoek op het gebied van microbiële virologie. Zij krijgt de premie uitgereikt op het Dutch Annual Virology Symposium op 3 maart 2022. De premie wordt jaarlijks uitgereikt aan een onderzoeker die aan het begin van zijn of haar carrière staat en die aan een Nederlandse wetenschappelijke instelling excellent virus-georiënteerd onderzoek verricht.
Tessa Quax bestudeert de mechanismen waarmee virussen micro-organismen – archaea – infecteren. Archaea zijn eencelligen die onder andere in zoutmeren en hete bronnen voorkomen. Quax begon haar carrière aan het Insitut Pasteur in Parijs, waar ze virussen uit hete bronnen onderzocht. Haar passie voor virussen en archaea leidde haar naar gerenommeerde onderzoeksinstituten in België en Duitsland, waar ze zich specialiseerde in moleculaire technieken om archaea en hun virussen te onderzoeken. Sinds 2021 is ze Associate Professor aan de RUG. Haar onderzoek draagt bij aan een beter begrip van de rol van virussen in de natuur en van het ontstaan en de evolutie van virussen in het algemeen.
Onlangs ontving Tessa Quax ook een ERC Starting Grant en een KNAW Early Career Award.
Laatst gewijzigd: | 25 januari 2022 13:02 |
Meer nieuws
-
08 november 2024
Twee toekenningen van 6,7 miljoen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.
-
05 november 2024
ERC Synergy subsidie van vijf miljoen voor synthetisch celonderzoek
Professor Bert Poolman ontvangt samen met prof. Petra Schwille een ERC Synergy subsidie van vijf miljoen euro voor synthetisch celonderzoek.
-
28 oktober 2024
CogniGron: Een revolutie in toekomstbestendig computergebruik
In dit eerste artikel van de tweedelige CogniGron-serie vertellen Beatriz Noheda, Niels Taatgen en Erika Covi over het menselijk brein als bron van inspiratie bij het ontwikkelen van nog slimmere apparaten.