Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

'NXTGEN Hightech' Groeifondssubsidie voor innovatief machineontwerp in de halfgeleiderindustrie

10 december 2024
Bart Besselink
Bart Besselink

Professor Bart Besselink is partner in een consortium dat 2 miljoen euro ontvangt vanuit het Nationaal Groeifonds programma ‘NXTGEN Hightech’ voor de ontwikkeling van een nieuwe ontwerpmethode voor mechatronische systemen. Het project heeft daarnaast als doel nieuwe systeemingenieurs op te leiden. Ongeveer eenderde van de financiering komt uit cofinanciering van industriële partners uit de halfgeleiderindustrie. Professor Nathan van de Wouw (TU Eindhoven) is coördinator van het project.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil met het NXTGEN Groeifonds programma onderzoek versterken dat bijdraagt aan het verbeteren van de Nederlandse en Europese hightech industrie.

Antwoord op cruciale uitdagingen

Het project richt zich op twee cruciale uitdagingen waar de Nederlandse hightechindustrie voor staat: de toenemende complexiteit van systeemontwerpen en het tekort aan gekwalificeerde systeemingenieurs. Met een innovatieve benadering van systeemontwerp, waarbij modulaire ontwerpprincipes volledig worden omarmd en het ontwerpproces geautomatiseerd, belooft deze nieuwe schaalbare methode een revolutie teweeg te brengen in de ontwikkeling van complexe systemen. De aanpak zal in eerste instantie worden toegepast op baanbrekend machineontwerp in de halfgeleiderindustrie.

Over NXTGEN Hightech

Het Nationaal Groeifonds Programma NXTGEN Hightech ontwikkelt een nieuwe generatie hightech apparatuur gericht op duurzaamheid, digitaisering, gezondheid en technologische soevereiniteit. Hiermee wordt het verdienvermogen van Nederland versterkt en worden maatschappelijke uitdagingen aangepakt.

Lees meer

Laatst gewijzigd:03 februari 2025 14:42
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 15 april 2025

    Nathalie Katsonis wint Ammodo Science Award 2025

    Voor haar baanbrekende onderzoek naar moleculaire systemen ontvangt Nathalie Katsonis de Ammodo Science Award for fundamental research 2025.

  • 15 april 2025

    Fundamenteel onderzoek met levensgrote effecten

    Nathalie Katsonis wint de Ammodo Science Award for Fundamental Research. Ze ontwikkelt adaptieve moleculaire materialen en onderzoekt de chemische oorsprong van leven, wat ook weer inzichten oplevert voor vaccins en het opruimen van olievlekken op...

  • 14 april 2025

    Plastic recycling: met dank aan bacteriën

    Edita Jurak zoekt bacteriën waarvan de enzymen nuttig zijn bij het recyclen, maar ook bij het opruimen van plastics in de natuur.