Opwarming leidt tot enorme toename regenval in het Noordpoolgebied
De Arctische regionen staan bekend om hun diepvriestemperaturen, vooral in de winter, wanneer het met regelmaat -40°C of kouder wordt. Tegelijkertijd warmt het Noordpoolgebied vooral in de winter sterk op: drie keer zo snel als de rest van de wereld.
Drie jaar geleden hebben onderzoekers van het KNMI al vastgesteld dat deze sterke Arctische opwarming zal leiden tot meer neerslag (tot wel 60%), maar de impliciete aanname was dat vanwege de lage temperaturen deze extra neerslag vooral in de vorm van sneeuw zou gaan vallen.
Richard Bintanja, werkzaam bij het KNMI en sinds 1 maart 2017 aangesteld als honorair hoogleraar bij het Energy and Sustainability Research Institute van de Rijksuniversiteit Groningen, en Olivier Andry hebben nu vastgesteld dat de toename in Arctische neerslag vrijwel uitsluitend in de vorm van regen zal plaatsvinden. In hun artikel in Nature Climate Change van 13 maart 2017 "Towards a rain-dominated Arctic" laten zij zien dat deze toename in regenval te wijten is aan de enorme opwarming van het Arctische gebied, zodat de neerslag (die begint als sneeuw) in de warme atmosfeer smelt en als regen de grond zal bereiken.
Zij laten bovendien zien dat neerslag in het Noordpoolgebied, nu nog gedomineerd door sneeuwval, aan het eind van de eeuw voornamelijk in de vorm van regen zal gaan vallen. Dit zal enorme consequenties gaan hebben, bijvoorbeeld voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs en permafrost (waardoor mogelijk meer methaan zal vrijkomen), voor allerlei ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn maar ook voor de mens in de vorm van ijzel en de daarbij behorende infrastructurele problemen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Richard Bintanja via Richard.Bintanja gmail.com.


Laatst gewijzigd: | 08 juni 2017 13:18 |
Meer nieuws
-
07 april 2025
Plastic recycling: hoe kun je de koolstofatomen opnieuw gebruiken?
Wetenschappers van de RUG werken aan nieuwe manieren om plastic afval te recyclen en er nieuwe, hoogwaardige producten van te maken.
-
07 april 2025
Gratama Jubileumgift voor Marleen Kamperman en Marijke Leliveld
Prof. dr. Marleen Kamperman en Marijke Leliveld hebben EUR 100.000 ontvangen van de Gratama Stichting voor hun onderzoeksproject gericht op het produceren van biologisch textiel voor duurzame mode.
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.