RUG werkt samen met Chinese partners om afvalwater beter te beheren
Prof. Alexander Lazovik en Prof. Dilek Dustegorvan het Bernoulli Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen ontvangen een subsidie van EUR 700.000 voor onderzoek naar het verbeteren van afvalwaterbeheer. Samen met Chinese partners gaan ze zich buigen over het dilemma van de lage zuiveringsefficiëntie van afvalwater in afgelegen gebieden en hoe de milieukwaliteit kan worden verbeterd.
De subsidie van de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO) en de Chinese Academie van Wetenschappen (CAS) versterkt de inspanningen voor intelligent beheer, inzameling en verwerking van afvalwater. De Chinese partners ontvangen een bedrag van 234.000 van CAS voor hun aandeel in het project.
Schoon water en milieu impact
Het vierjarige DDTclean samenwerkingsproject (Intelligent Wastewater Treatment: Distributed Digital Twin for Clean Water) richt zich op de ontwikkeling van toekomstgerichte afvalwaterzuiveringstechnologieën, vooral in afgelegen gebieden die niet zijn aangesloten op het gecentraliseerde afvalwatersysteem. Het doel is om schoon water te leveren en ondertussen meer impact te hebben op de bescherming van het milieu en de ecologie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van elektrochemische membraantechnologieën en een schaalbaar, met kunstmatige intelligentie versterkt, gedistribueerd Digital Twin framework. De nadruk zal liggen op Chongqing, waar het UNESCO-werelderfgoed Yangtze Three Gorges ligt.
Partners in groene intelligente technologie
Het consortium bestaat uit zeven partners die werkzaam zijn op het gebied van groene intelligente technologie, water en ecologie. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) gaan samenwerken met twee top onderzoeksinstituten, gevestigd in Chongqing en Beijing, die gelieerd zijn aan de Chinese Academy of Sciences (CAS). Bedrijven uit zowel Nederland als Chongqing, gaan ondersteuning bieden voor het onderzoek en de verdere maatschappelijke toepassingen in beide landen.
‘Green Water’ onderzoeksprojecten
Dit is een van de vier Chinees-Nederlandse projecten die gezamenlijk worden gesubsidieerd door het NOW en CAS om veilige en duurzame drinkwatervoorzieningen en waterbeheer in zowel stedelijke als landelijke gebieden te ontdekken.

Laatst gewijzigd: | 08 december 2023 16:31 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...