Professor Poolman partner in Marie Curie ITN project van 2,8 miljoen
Bert Poolman, hoogleraar biochemie en wetenschappelijk directeur van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB), is partner in een Marie Curie Innovative Training Network (ITN) dat 2,8 miljoen euro heeft gekregen voor het project ‘BioInspireSensing’. Dit project richt zich op de opleiding van jonge onderzoekers in het onderzoeken, bouwen en produceren van een nieuwe generatie bio-geïnspireerde implanteerbare sensoren.
Deze nieuwe generatie sensoren heeft de aanvullende eigenschappen dat ze volledig biocompatibel en bioresorbeerbaar zijn, in tegenstelling tot de meeste bestaande implanteerbare systemen. In de gezondheidszorg kunnen met deze nieuwe sensoren invasieve verwijderingschirurgie, die interne weefsels kan beschadigen, en toekomstige complicaties worden voorkomen. Het consortium bestaat uit twaalf onderzoeksgroepen, waaronder wetenschappelijke en industriële partners. ETN Universitat Politecnica de Catalunya is coördinator.
Poolman ontvangt 280.000 euro voor zijn aandeel in het project. Zijn expertise in membraanbiologie en eiwitchemie zal worden gebruikt om functionele membraaneiwitten om te zetten in biosensoren en de vereiste reconstitutietechnologie te ontwikkelen.
Laatst gewijzigd: | 01 juli 2020 12:27 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...