Start project voor energie-oplossingen 'PHAETON' in Cyprus
Morgen gaat het Horizon Europe 'Teaming for Excellence' project PHAETHON van start. De onderzoeksgroep IREES van Prof. Klaus Hubacek van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen ( ESRIG ) neemt deel aan dit project dat eerder dit jaar een financiering van EUR 15 miljoen van de EU heeft gekregen. Het team van de Rijksuniversiteit Groningen wordt gefinancierd met EUR 1,5 miljoen.
Het PHAETHON-project heeft als doel een directe impact te hebben op de onderzoeks- en innovatiecyclus op het gebied van energie in Cyprus, de omliggende regio en wereldwijd, om zo de uitdagingen van de Europese Green Deal voor het koolstofvrij maken van de energiesector aan te gaan.
Partners
Het project wordt gecoördineerd door de Universiteit van Cyprus. Naast ESRIG maakt ook de Wubbo Ockels School for Energy and Climate deel uit van het Groningse team. Andere partners in het project zijn de Technische Universiteit van Denemarken, Cyprus FOSS Research Centre for Sustainable Energy en het Centre for Entrepreneurship and Innovation Cyprus Seeds.
Expertisecentrum
Onderdeel van het project is het opwaarderen van het FOSS Research Centre for Sustainable Energy van de Universiteit van Cyprus tot een autonoom en zelfvoorzienend Expertisecentrum voor intelligente, efficiënte en duurzame energieoplossingen. De onderzoeksprioriteiten van PHAETHON omvatten zowel technologische als sociale, milieu- en economische aspecten.
Horizon Europe samenwerkingsprojecten
Horizon Europe is het belangrijkste financieringsprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie. Het pakt klimaatverandering aan, helpt de Sustainable Development Goals van de VN te realiseren en stimuleert het concurrentievermogen en de groei van de EU. Samenwerkingsprojecten creëren nieuwe of moderniseren bestaande kenniscentra in widening landen (landen met een lage deelname aan eerdere projecten) door middel van strategische partnerschappen met toonaangevende instellingen in het buitenland.
Laatst gewijzigd: | 10 oktober 2023 16:46 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.