Pastoor Schmeitsprijs voor de Sterrenkunde voor dr. Selma de Mink
Tijdens de Nederlandse astronomenconferentie in Paterswolde is aan dr. Selma de Mink de Pastoor Schmeitsprijs voor de Sterrenkunde uitgereikt. De prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een astronoom die in de afgelopen vijf jaar een wetenschappelijke bijdrage heeft geleverd van uitzonderlijk belang. De stichting voor de Pastoor Schmeitsprijs zetelt in Groningen; voorzitter is prof. dr. Van der Hulst van het Kapteyn Astronomical Institute (RUG).

Dr. Selma de Mink is Associate Professor aan het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam en aan GRAPPA – GRavitation AstroParticle Physics Amsterdam. Haar onderzoek toonde aan dat de effecten van magneetvelden, rotatie en dubbelsterinteracties de evolutie van zware sterren op doorslaggevende wijze beïnvloeden.
Evolutie van dubbelsterren
De Mink liet zien dat sterren in nauwe, zware dubbelsterren snel genoeg roteren om zogenoemde chemisch homogene evolutie te ondergaan, waardoor de dubbelster weinig massa uitwisselt, niet wijder wordt tijdens de evolutie, en veel zwaardere zwarte gaten als rest nalaat dan verwacht zonder dit effect.
Het belang en de erkenning van haar baanbrekende onderzoek is ook gebleken uit vele prestigieuze prijzen die zij de afgelopen jaren ontving zoals een Top Grant van NWO in 2015, een ERC Starting Grant in 2016, een NWO Vidi Grant in 2017, en een Aspasia Grant in 2018.
Pastoor Schmeits’ nalatenschap
De Schmeitsprijs is vernoemd naar de in 1851 geboren Maria Paschalis Schmeits, vele jaren kapelaan van de Sint Servaas in Maastricht en daarna pastoor in Venray. Hij had grote belangstelling voor de natuurwetenschappen en de humaniora en deed zelf ook verschillende sterrenkundige waarnemingen. Bij overlijden liet hij geld na voor ‘het bevorderen van de studie der sterrenkunde’.
Meer info
Laatst gewijzigd: | 29 mei 2019 12:23 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...