MAVA Doñana fellowship voor dr. Vansteelant
Op 1 april 2022 startte dr. Wouter Vansteelant een driejarige MAVA-Doñana-Spoonbill fel lowship bij het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES). Hi j gaat samenwerken met prof. dr. Theunis Piersma, bekleder van de Rudi Drent leerstoel in Global Flyway Ecology. Vansteelant gaat na hoe de beschermde maar bedreigde wetlands van Doñana, de delta van de Guidalquivir bij Sevilla in Spanje, verbonden zijn met de rest van de wereld via de migraties van lepelaars en grutto's. Die twee soorten worden al lang intensief bestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, het NIOZ en de Universiteit van Amsterdam.
Lepelaars en grutto's zullen ons informeren over de verandering in het gebruik van de verschillende delen van de Doñana door dergelijke watervogels, nu dit Werelderfgoed opdroogt. Het opdrogen gebeurt niet door klimaatverandering, maar door overmatig gebruik van grondwater door een intensieve landbouwindustrie.
Laatst gewijzigd: | 20 april 2022 16:22 |
Meer nieuws
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.
-
22 april 2025
Microplastics: wat doen ze met ons?
Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.