Martien Kas verkozen tot president van European College of Neuropsychopharmacology
Martien Kas, hoogleraar neurobiologie van gedrag bij het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES), is onlangs verkozen tot president van het European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) voor de periode 2022-2025.

Kas' onderzoek richt zich op determinanten van gedrag; vooral van gedragsstrategieën en van biologische processen die essentieel zijn voor alle soorten en die betrokken zijn bij verschillende neuropsychiatrische aandoeningen. Door middel van neurobiologische analyse van verschillende soorten wil hij uiteindelijk therapeutische en preventieve strategieën verbeteren om bij te dragen aan gezond ouder worden. Dit past perfect bij de missie van het ECNP: ervoor zorgen dat vooruitgang in het begrip van hersenfunctie en menselijk gedrag wordt vertaald in betere behandelingen en een betere volksgezondheid.
Kas: “ECNP is uniek op het gebied van de hersenen en bestrijkt het hele traject van behandelingsontwikkeling; van fundamenteel onderzoek tot de kliniek. De uitdaging is nog nooit zo groot geweest. Niet alleen zijn hersenaandoeningen een van de meest voorkomende en belastende ziekten bij de mens, de wetenschap erachter is ook buitengewoon complex. ECNP is opgericht als platform om middelen te verbinden en inspanningen te bundelen. Terwijl het veld blijft veranderen, zullen we kijken hoe ECNP deze rol op de meest effectieve manier kan blijven vervullen en bouwen we samen aan de toekomst van toegepast neurowetenschappelijk onderzoek.”
Coördinator PRISM-consortium
Kas is ook de projectcoördinator van het internationale consortium Psychiatric Ratings using Intermediate Stratified Markers (PRISM) 1 en 2, gefinancierd door het Innovative Medicines Initiative van de EU. Meer over PRISM 2.

Laatst gewijzigd: | 04 augustus 2023 16:26 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...