Martien Kas verkozen tot president van European College of Neuropsychopharmacology
Martien Kas, hoogleraar neurobiologie van gedrag bij het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES), is onlangs verkozen tot president van het European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) voor de periode 2022-2025.

Kas' onderzoek richt zich op determinanten van gedrag; vooral van gedragsstrategieën en van biologische processen die essentieel zijn voor alle soorten en die betrokken zijn bij verschillende neuropsychiatrische aandoeningen. Door middel van neurobiologische analyse van verschillende soorten wil hij uiteindelijk therapeutische en preventieve strategieën verbeteren om bij te dragen aan gezond ouder worden. Dit past perfect bij de missie van het ECNP: ervoor zorgen dat vooruitgang in het begrip van hersenfunctie en menselijk gedrag wordt vertaald in betere behandelingen en een betere volksgezondheid.
Kas: “ECNP is uniek op het gebied van de hersenen en bestrijkt het hele traject van behandelingsontwikkeling; van fundamenteel onderzoek tot de kliniek. De uitdaging is nog nooit zo groot geweest. Niet alleen zijn hersenaandoeningen een van de meest voorkomende en belastende ziekten bij de mens, de wetenschap erachter is ook buitengewoon complex. ECNP is opgericht als platform om middelen te verbinden en inspanningen te bundelen. Terwijl het veld blijft veranderen, zullen we kijken hoe ECNP deze rol op de meest effectieve manier kan blijven vervullen en bouwen we samen aan de toekomst van toegepast neurowetenschappelijk onderzoek.”
Coördinator PRISM-consortium
Kas is ook de projectcoördinator van het internationale consortium Psychiatric Ratings using Intermediate Stratified Markers (PRISM) 1 en 2, gefinancierd door het Innovative Medicines Initiative van de EU. Meer over PRISM 2.

Laatst gewijzigd: | 04 augustus 2023 16:26 |
Meer nieuws
-
25 april 2025
Topwetenschapper Arnold Driessen gelauwerd
Op 25 april 2025 ontving Arnold Driessen (Horst, 1958) een Koninklijke Onderscheiding. Driessen is hoogleraar Moleculaire Microbiologie en voorzitter van de onderzoeks- en basiseenheid Moleculaire Microbiologie bij de Faculteit Science & Engineering...
-
24 april 2025
Uitgelichte publicaties april 2025
Het malaria-geneesmiddel mefloquine kan ook helpen tegen genetische ziekten zoals taaislijmziekte, Duchenne spierdystrofie of sommige vormen van kanker.
-
22 april 2025
Microplastics: wat doen ze met ons?
Prof. Barbro Melgert heeft ontdekt hoe microplastics de longen aantasten en kan uitleggen hoe we onze blootstelling kunnen verkleinen.