Grote financierings impuls om effectiviteit vaccins te verbeteren
Professor Adri Minnaard ontvangt financiering voor een project om de effectiviteit van vaccins tegen belangrijke ziekten als tuberculose, longontsteking en rotavirus te verbeteren. Samen met internationale partners krijgt hij 9,2 miljoen US dollar toegekend uit een programma om vaccins te ontdekken van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NAID) van de Amerikaanse National Institutes of Health.
Minnaards team werkt aan het vijfjarige onderzoeksproject samen met het Vaccine Formulation Institute (Zwitserland) en onderzoekers van de Te Herenga Waka-Victoria University of Wellington (Nieuw-Zeeland). Minnaards team gaat verbindingen die fungeren als 'boosters' voor vaccins ontwerpen en chemisch synthetiseren.
Het project richt zich op ingrediënten die de werkzaamheid van vaccins vergroten, de zogenaamde vaccinadjuvantia. De onderzoekers ontwikkelen met name adjuvantia die leiden tot een specifiek type immuunrespons dat bekend staat als T-helper 17, kortweg Th17. De Th17-respons is nodig om de werkzaamheid van vaccins tegen bepaalde ziekteverwekkers te verbeteren, zoals tuberculose, rotavirus en griep. Elk vaccin voor elke ziekteverwekker kan baat hebben bij een op maat gemaakte hulpstof, of een combinatie van hulpstoffen, om een optimale immuunrespons op te wekken.
De onderzoekers richten hun pijlen op hulpstoffen die zich richten op een immuuncelreceptor genaamd 'Mincle' - een afkorting voor de macrofaag induceerbare calciumafhankelijke lectine receptor. Het doel van het onderzoeksproject, dat tot vijf jaar loopt, is het identificeren van adjuvantia die beter in staat zijn om een immuunrespons te stimuleren via Mincle-receptoren, om ze vervolgens tegen lage kosten beschikbaar te kunnen stellen voor gebruik in toekomstige vaccins.
Laatst gewijzigd: | 03 februari 2025 14:35 |
Meer nieuws
-
15 april 2025
Nathalie Katsonis wint Ammodo Science Award 2025
Voor haar baanbrekende onderzoek naar moleculaire systemen ontvangt Nathalie Katsonis de Ammodo Science Award for fundamental research 2025.
-
15 april 2025
Fundamenteel onderzoek met levensgrote effecten
Nathalie Katsonis wint de Ammodo Science Award for Fundamental Research. Ze ontwikkelt adaptieve moleculaire materialen en onderzoekt de chemische oorsprong van leven, wat ook weer inzichten oplevert voor vaccins en het opruimen van olievlekken op...
-
14 april 2025
Plastic recycling: met dank aan bacteriën
Edita Jurak zoekt bacteriën waarvan de enzymen nuttig zijn bij het recyclen, maar ook bij het opruimen van plastics in de natuur.