De Rijksuniversiteit op het Noorderzonfestival
Op 17 augustus barst het 11-daagse Noorderzon Performing Arts Festival los in het mooie Noorderplantsoen. Dit jaar komen jong en oud dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het Groningse internationale kunstenfestival. De RUG biedt met partners drie kindercolleges, een evolutiepaviljoen, zes wetenschappelijke lezingen en een debat. Dé kans om voor een klein prijsje je kennis bij te spijkeren op/onder de (Noorder)zon.
Evolutiepaviljoen 'Evolve'
Verleidingsdans
Rotor Kindercolleges
18 augustus - Wat is suiker eigenlijk?: Iedereen heeft er van gehoord, en de meeste mensen vinden het lekker: suiker! Suikers komen in vele soorten en maten voor, en niet alleen maar in je eten. Terwijl iedereen weet dat je niet teveel moet snoepen, zijn sommige suikers juist gezond. RUG-onderzoeker Marthe Walvoort is gespecialiseerd in de chemie van suikermoleculen. Tijdens dit kindercollege laat ze je kennismaken met de wondere wereld van de suikers.
Wetenschap en debat
- 21 aug: Ewald Engelen (Studium Generale), Wiens schuld is het?
- 22 aug: Dr. Thijs Lijster (RUG), Kleist, Kafka en Coetzee over de ‘uitzonderingstoestand’
- 23 aug: Lectures and debate (RUG), Follow the leader? Debat over de invloed van kunst op politiek en maatschappij met oa. Pascal Gielen (Universiteit van Antwerpen), Julian Hetzel (theatermaker) en Mark Yeoman (Noorderzon)
- 23 aug: Boris Nikolai Konrad (Studium Generale), The Science and Methods of Memory Champions
- 24 aug: Prof. dr. Liesbeth Korthals Altes (RUG), De schrijver als luis in de pels
- 25 aug: Dr. Melanie Schiller (RUG), Soundtracking Germany -70 years of imagining the nation from Schlager to Techno
- 26 aug: Drs. Ronald Hünneman (RUG), De kunst van het genot
De 27e editie van Noorderzon vindt plaats van donderdag 17 t/m zondag 27 augustus 2017. Het volledige programma met informatie over locaties en aanvangstijden staat op www.noorderzon.nl.
Laatst gewijzigd: | 07 augustus 2020 11:47 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...