Innovatieve inhalator: de Novolizer
Dr. Anne de Boer en prof.dr. Erik Frijlink hebben een innovatieve poederinhalator ontwikkeld tegen astma en COPD die ten opzichte van bestaande inhalatoren vele voordelen biedt. Hun ontwerp is het resultaat van jaren lang intensief onderzoek naar de toediening van geneesmiddelen aan de luchtwegen. Met de nieuwe inhalator, de Novolizer, komt het geneesmiddel veel dieper in de longen terecht waardoor het niet alleen effectiever werkt, maar ook veel minder bijwerkingen geeft. De Novolizer is door patiënten veel eenvoudiger te bedienen en geeft signalen af waardoor de patiënt weet dat hij/zij goed heeft geïnhaleerd.
Op wereldmarkt
De Novolizer is inmiddels wereldwijd op de markt gebracht en het aantal geneesmiddelen tegen astma en COPD dat met deze inhalator kan worden ingenomen wordt binnenkort verder uitgebreid. Verschillende farmaceutische bedrijven zijn daarbij betrokken. Daarnaast werken de Boer en Frijlink met hun team van specialisten momenteel aan een speciale wegwerpinhalator (de Twincer) voor geneesmiddelen tegen onder andere taaislijmziekte en tuberculose. Deze nieuwe inhalator is ook geschikt voor vaccinaties tegen influenza (griep) en andere infectieziekten en mag zich nu al in een grote belangstelling van de farmaceutische industrie verheugen. Verwacht wordt daarom dat ook deze nieuwe Twincer over een aantal jaren beschikbaar komt voor de patiënt.
Op 21 april 2010 ontvingen Anne de Boer en Erik Frijlink de Wubbo Ockelsprijs voor de succesvolle ontwikkeling van de innovatieve inhalator Novolizer.
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:32 |
Meer nieuws
-
03 februari 2025
Flexibele zonnepanelen en een getatoeëerde sensor
De zwarte stippen en lijnen op dit plastic plaatje geleiden stroom, en zijn net zo flexibel als het plastic eronder. En dat is bijzonder, vertelt adjunct hoogleraar Polymeertechniek Ranjita Bose: ‘Het is een geleidend polymeer, dat de flexibele...
-
30 januari 2025
Uitgelichte publicaties december 2024 - januari 2025
Lees hier over de uitgelichte publicaties van december/januari: nieuwe inzichten in elektronica van 2D materialen en in de eiwitklonten die de ziekte van Huntington veroorzaken.
-
28 januari 2025
Het heelal bestuderen om de wereld te begrijpen
Door de kosmos te begrijpen, kunnen we ook de fundamenten van onze wereld beter doorgronden. Dat is de gedachte achter het onderzoeksthema Fundamentals of the Universe, waarin drie instituten van de Rijksuniversiteit Groningen op unieke manier...