Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Eilanden in het heelal

24 mei 2011

 Volgende week (tussen dinsdag 24 en vrijdag 27 mei) opent de Blaauw Sterrenwacht weer haar deuren voor de maandelijkse publieksavond. De avond start met een lezing over sterrenstelsels en aansluitend kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding door de sterrenwacht. De avond wordt georganiseerd door het sterrenkundige Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Lezing

Sterrenkundige Jeffrey Bout zal een lezing geven over ‘Sterrenstelsels: eilanden in het heelal’. Hij neemt u mee op reis door de ontdekkingen van de afgelopen eeuw, waarbij ons wereldbeeld drastisch veranderde. 100 jaar geleden dacht men dat de Melkweg het hele heelal was, nu weten we dat de Melkweg één van vele miljarden sterrenstelsels is in het heelal. Deze sterrenstelsels zijn stuk voor stuk bijzondere en intrigerende objecten.

Rondleiding

Aansluitend aan de lezing worden rondleidingen door de sterrenwacht gegeven. Hierbij kunnen deelnemers met mooi weer zelf de sterrenhemel observeren met de Gratama Telescoop. Onder andere verschillende sterrenstelsels, zoals het Bodestelsel, het Sigaarstelsel en het Leo Triplet, maar ook de mooie planeet Saturnus zullen te zien zijn.

Deelname

De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op het Zernikecomplex in het noorden van de stad Groningen. De definitieve datum wordt vastgesteld op basis van de weersvoorspelling en wordt 2 dagen van te voren bekend gemaakt. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 21:00. Deelname is gratis en aanmelding is niet nodig, maar het is wel mogelijk een kaartje te reserveren voor de rondleiding. De bekendmaking van de datum en het reserveringsformulier vindt u op de website: www.rug.nl/sterrenwacht.

Laatst gewijzigd:22 augustus 2024 13:34
View this page in: English

Meer nieuws

  • 23 september 2024

    Haal de ecoloog uit de ivoren toren

    Dat we in Nederland op het gebied van natuurbeheer en biodiversiteit voor grote uitdagingen staan is duidelijk. Volgens ecoloog Chris Smit is het daarom tijd dat de wetenschapper uit de ivoren toren komt en in plaats van de problematiek aan te...

  • 20 september 2024

    European Green Deal heeft goed en slecht effect

    De Europese Green Deal zorg ervoor dat de uitstoot van broeikasgassen in Europa daalt, maar veroorzaakt tegelijkertijd een twee maal hogere uitstoot buiten de EU.

  • 05 september 2024

    ERC Starting Grants voor twee RUG-onderzoekers

    Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), beide van de Faculty of Science and Engineering, ontvangen een European Research Council (ERC) Starting Grant: Jingxiu Xie en Gosia Wlodarczyk-Biegun. De Starting Grants bestaan uit elk...