Natuur- en Scheikundegebouw onderzocht op asbest
Het Natuur- en Scheikundegebouw Nijenborgh 4 zal de komende weken nader onderzocht worden op de aanwezigheid van asbest. Tijdens herstelwerkzaamheden na de waterschade die eerder deze zomer in gebouw 18 ontstond na hevige regenval, werd duidelijk dat in een aantal gangkasten, ventilatieschachten en ruimten boven de plafonds asbestdeeltjes voorkomen. Daarop zijn afgelopen week op alle etages luchtmonsters genomen. Deze bleken geen verhoogde hoeveelheid asbest te bevatten. Er zijn op dit moment dan ook geen aanwijzingen dat er gevaar is voor de gezondheid van de gebruikers van het gebouw.
De plaatsen waar asbest is aangetroffen, zijn inmiddels afgesloten en geïsoleerd. Met het oog op potentiële risico’s voor de gezondheid van medewerkers en studenten is in overleg met het College van Bestuur deze week besloten om de gebouwdelen 14 t/m 18 van Nijenborgh 4 verder te onderzoeken op de aanwezigheid van asbest.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd ingenieursbureau in samenwerking met het Facilitair Bedrijf van de universiteit. De werkzaamheden zullen zoveel mogelijk buiten de normale werkuren, ’s avonds en ’s nachts, plaatsvinden. Om deze werkzaamheden zoveel mogelijk ongestoord te laten verlopen zullen, in overleg met het ingenieursbureau, gebouwdelen na de normale werktijd worden afgesloten.
Het vervolgonderzoek is er op gericht om vast te stellen waar asbest is verwerkt. Daarbij wordt ook gekeken of extra maatregelen nodig zijn om de veiligheid van de gebruikers van het gebouw te waarborgen. De eerste resultaten van het onderzoek worden in week 37 verwacht. Als het onderzoek is afgerond, zullen de uitkomsten en conclusies bekend worden gemaakt. Ook volgt dan een voorlichtingsbijeenkomst waar belangstellenden met vragen terecht kunnen.
Laatst gewijzigd: | 22 augustus 2024 13:30 |
Meer nieuws
-
03 februari 2025
Flexibele zonnepanelen en een getatoeëerde sensor
De zwarte stippen en lijnen op dit plastic plaatje geleiden stroom, en zijn net zo flexibel als het plastic eronder. En dat is bijzonder, vertelt adjunct hoogleraar Polymeertechniek Ranjita Bose: ‘Het is een geleidend polymeer, dat de flexibele...
-
30 januari 2025
Uitgelichte publicaties december 2024 - januari 2025
Lees hier over de uitgelichte publicaties van december/januari: nieuwe inzichten in elektronica van 2D materialen en in de eiwitklonten die de ziekte van Huntington veroorzaken.
-
28 januari 2025
Het heelal bestuderen om de wereld te begrijpen
Door de kosmos te begrijpen, kunnen we ook de fundamenten van onze wereld beter doorgronden. Dat is de gedachte achter het onderzoeksthema Fundamentals of the Universe, waarin drie instituten van de Rijksuniversiteit Groningen op unieke manier...