Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Prijsuitreiking 28e Nationale Natuurkunde Olympiade

16 juni 2009

Vanochtend, donderdag 11 juni 2009, om 11.00 uur vond de prijsuitreiking plaats van de 28e Nationale Natuurkunde Olympiade. De prijzen werden uitgereikt door de rector van de Rijksuniversiteit Groningen, prof.dr. Frans Zwarts, in de Senaatskamer van de Groningse universiteit.

Twintig leerlingen van vwo 5 en 6 uit het hele land hebben zich aan de Rijksuniversiteit Groningen een week lang gebogen over moeilijke onderwerpen zoals klassieke mechanica, de relativiteitsleer, de optica, de thermodynamica en elektriciteitsleer. Terwijl de klasgenoten die eindexamen hebben gedaan waarschijnlijk aan het feesten zijn geweest, hebben de deelnemers zich beziggehouden met natuurkunde. Uiteraard was er ook tijd voor enige ontspanning: een uitstapje naar Schiermonnikoog en een bezoek aan Astron.

Mexico

Na een practicumtoets en een theorietoets van beide 4 uur is duidelijk geworden welke vijf leerlingen mee mogen naar de Internationale Natuurkunde Olympiade. Deze wordt dit jaar van 12 t/m 19 juli gehouden in Merida, Mexico.

De vijf winnaars zijn:

1    Pieter de Haan, Hilversum Internationale school, Hilversum
2    Mark Boer, Wageningen Marnix College, Ede
3    Fanny Ummelen, Melick Lyceum Schöndeln, Roermond
4    Maurits van Heijningen, Nieuw Vennep Herbert Vissers College, Nieuw Vennep
5    Robbie Hermsen Beek, St. Ludgercollege, Doetinchem

Noot voor de pers

-    Nadere informatie: ir. J.E. (Enno) van der Laan, tel. 050-363 4942, e-mail: j.e.van.der.laan rug.nl
-    Website Nationale Natuurkunde Olympiade

Laatst gewijzigd:22 augustus 2024 13:26
Deel dit Facebook LinkedIn

Meer nieuws

  • 03 februari 2025

    Flexibele zonnepanelen en een getatoeëerde sensor

    De zwarte stippen en lijnen op dit plastic plaatje geleiden stroom, en zijn net zo flexibel als het plastic eronder. En dat is bijzonder, vertelt adjunct hoogleraar Polymeertechniek Ranjita Bose: ‘Het is een geleidend polymeer, dat de flexibele...

  • 30 januari 2025

    Uitgelichte publicaties december 2024 - januari 2025

    Lees hier over de uitgelichte publicaties van december/januari: nieuwe inzichten in elektronica van 2D materialen en in de eiwitklonten die de ziekte van Huntington veroorzaken.

  • 28 januari 2025

    Het heelal bestuderen om de wereld te begrijpen

    Door de kosmos te begrijpen, kunnen we ook de fundamenten van onze wereld beter doorgronden. Dat is de gedachte achter het onderzoeksthema Fundamentals of the Universe, waarin drie instituten van de Rijksuniversiteit Groningen op unieke manier...