Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Antoine van Oijen benoemd tot hoogleraar Moleculaire Microscopie en Spectroscopie

05 januari 2010

Prof.dr. A.M. van Oijen is per 1 januari 2010 benoemd tot hoogleraar Moleculaire Microscopie en Spectroscopie aan de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Het onderzoek van Van Oijen is gericht op het verkrijgen van inzicht in de dynamische eigenschappen van complexe enzymsystemen door middel van single-molecule imaging. Van Oijen studeerde en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Na zijn promotie werkte hij als postdoc aan de Harvard University en als assistant professor aan Harvard Medical School.

Met single-molecule technieken verricht Van Oijen onderzoek aan moleculaire mechanismen van de enzymen die samen het DNA-replicatie apparaat vormen. Hij volgt een aanpak waarin hij in eerste instantie kijkt naar interacties tussen afzonderlijke onderdelen van de complexe machinerie, met de bedoeling de puzzelstukjes later samen te voegen zodat een beeld ontstaat van de werking van het grotere geheel. Op de dezelfde wijze bestudeert Van Oijen de fusieprocessen van biologische membranen die samenhangen het binnendringen van virussen in een biologische cel.

De researchgroep van Van Oijen zal deel uitmaken van het Zernike Institute for Advanced Materials, een top-onderzoekschool waarin fysici, chemici en biologen samenwerken aan onderzoek naar functionele materialen. Onderzoek aan Molecular (Bio)Organic Materials is een van de drie speerpunten van dit instituut.

Laatst gewijzigd:22 augustus 2024 13:36
View this page in: English

Meer nieuws

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Top-telescopen bouwen om in ons verleden te kijken

    Scott Trager ontwikkelt nieuwe methoden om de evolutie van sterren in de Melkweg te ontrafelen – en die van verre sterrenstelsels. ‘Het geeft een gevoel van verwondering als je naar het heelal kijkt en denkt: Hoe is dit ontstaan? Hoe werkt het...

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...