1,5 miljoen voor groenere medicijnen
Prof.dr. Gerrit Poelarends ontvangt een Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro om de productie van een aantal veelvuldig voorgeschreven medicijnen groener te maken. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft dit vandaag bekend gemaakt. Poelarends voert zijn onderzoek uit bij de Chemische en Farmaceutische Biologie groep van het Groningen Research Institute of Pharmacy (GRIP). Naast Poelarends ontvangen drie andere toponderzoekers aan de Rijksuniversiteit Groningen ook een Vici-subsidie.
Gamma-aminoboterzuur (GABA) wordt gebruikt in een klasse geneesmiddelen dat veelvuldig wordt voorgeschreven bij epilepsie, depressie en de behandeling van zenuwpijn. Bij het maken van GABA-varianten worden echter giftige organische oplosmiddelen gebruikt. In zijn Vici-onderzoek zal prof.dr. Poelarends nieuwe enzymatische synthese routes ontwikkelen waardoor deze klasse geneesmiddelen groener, duurzamer en meer efficiënt kan worden geproduceerd.
Poelarends testte reeds een enzym dat de cruciale stap in de productie - het aan elkaar koppelen van de koolstofatomen van twee bouwstenen – kan uitvoeren. De resultaten hiervan zijn op 8 maart 2016 gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.
Vici onderdeel Vernieuwingsimpuls NWO
Vici-subsidies zijn onderdeel van de Vernieuwingsimpuls van de NWO, die wetenschappers in verschillende stadia van hun carrière de mogelijkheid biedt om grensverleggend onderzoek te doen. De NWO kent Vici’s toe op basis van onder meer de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter en de wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de nationale financierder van wetenschappelijk onderzoek aan Nederlandse publieke onderzoeksinstellingen, in het bijzonder de universiteiten.
Meer informatie
Contact prof.dr. Poelarends
Klein enzym krijgt nieuwe functie , Science LinX, 8 maart 2016
Nature Communications, 8 March, DOI 10.1038/NCOMMS10911.
Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekersLaatst gewijzigd: | 17 februari 2017 16:38 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.