Van broeikasgas naar kaas of kerosine
‘Laat de Nederlandse overheid snel inzetten op het verwijderen van het broeikasgas kooldioxide uit de atmosfeer, om het daarna langdurig op te slaan.’ Dat schreef de Wetenschappelijke Klimaatraad vorige week in een advies. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen gebruiken de kooldioxide die fabrieken produceren graag als grondstof voor iets anders, zoals kaas of kerosine.
Jingxiu Xie wil kooldioxide uit de schoorsteen van bijvoorbeeld Tata Steel of een energiecentrale via een aantal stappen omzetten in kerosine. Haar collega Sandy Schmidt gebruikt een bijzondere bodembacterie die zich kan voeden met zulke afvalgassen, en er bouwstenen voor eiwitten van maakt. Die zijn bruikbaar voor de productie van veevoer, veganistische kaas of geneesmiddelen.
Zulke technieken halen de kooldioxide natuurlijk niet langdurig uit de atmosfeer, maar ze vervangen fossiele grondstoffen die verantwoordelijk zijn voor een flinke uitstoot van broeikasgassen. Hiermee verlagen ze toch de totale uitstoot en vormen ze een opstapje naar een gesloten koolstofcyclus.
RUG-hoogleraar biochemie Matthias Heinemann was vorige jaar een van de trekkers van een consortium dat dit soort technieken in samenwerking met het bedrijfsleven verder wilde ontwikkelen. Heinemann: ‘We gaan door met het ontwikkelen en toepassen van technologie om met kooldioxide weer producten te maken. Het onderwerp is een uitgelezen kans voor Nederland, en noodzakelijk voor een net-zero samenleving.’
Het advies van de Wetenschappelijke klimaatraad is hier te vinden
Laatst gewijzigd: | 20 augustus 2024 10:47 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.