Dr. Paulino en Prof. dr. Poolman ontvangen ENW-KLEIN-subsidie
Dr. Cristina Paulino en Prof. dr. Bert Poolman ( GBB ) hebben een ENW-KLEIN-subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ter waarde van EUR 700.000. De subsidie is voor hun project ‘Unravelling the mechanism of action of an osmoregulator’.
Een van de openstaande vragen in de biochemie en celbiologie heeft betrekking op de controle van het celvolume van micro-organismen tijdens groei en onder omgevingsstress. Cellen moeten snel reageren op fluctuerende omgevingsomstandigheden, bijvoorbeeld door een grote opname van bepaalde stoffen. Omgekeerd kan een te hoge opname van deze osmolyten resulteren in het lyseren van de cel. Paulino en Poolman willen de werking van een eiwit ophelderen waarmee micro-organismen hun volume regelen, waarbij zij zich richten op de bestudering van een ATP-gedreven transportsysteem. We willen het volledige transportmechanisme en de regulatie van de opname bepalen met behulp van cryo-elektronenmicroscopie en enkel-molecuul biofysische technieken.
ENW-KLEIN
De ENW-KLEIN-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om wetenschappelijke innovaties tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor onderzoeksthema's van de toekomst.
Laatst gewijzigd: | 24 maart 2021 09:13 |
Meer nieuws
-
08 november 2024
Twee toekenningen van 6,7 miljoen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.
-
05 november 2024
ERC Synergy subsidie van vijf miljoen voor synthetisch celonderzoek
Professor Bert Poolman ontvangt samen met prof. Petra Schwille een ERC Synergy subsidie van vijf miljoen euro voor synthetisch celonderzoek.
-
28 oktober 2024
CogniGron: Een revolutie in toekomstbestendig computergebruik
In dit eerste artikel van de tweedelige CogniGron-serie vertellen Beatriz Noheda, Niels Taatgen en Erika Covi over het menselijk brein als bron van inspiratie bij het ontwikkelen van nog slimmere apparaten.