Gratamaprijs voor dr. Marthe Walvoort
Dr. Marthe Walvoort is de Gratamaprijs toegekend. Ze is een internationaal bekende specialist in glycochemie en -biologie. Met haar onderzoek naar het verband tussen suiker en gezondheid loopt ze voorop. De Gratamaprijs is een prijs voor jonge wetenschappers die zich onderscheiden met vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek. Aan de Gratamaprijs is een bedrag verbonden van €25.000,-.
Door suikers op biologische wijze te synthetiseren heeft Walvoort inzicht verworven in de werking van moedermelk, oftewel in waarom borstvoeding bijdraagt aan de gezondheid van pasgeboren baby’s. Walvoort heeft daarnaast onderzoek gedaan naar de rol van suiker bij bacteriële infecties en bij multiple sclerose. Marthe Walvoort brengt haar onderzoek onder de aandacht van het grote publiek door op te treden als suikerexpert in kranten, video’s en vlogs, en op diverse podia.
Ze heeft als postdoc gewerkt aan MIT in Boston, en heeft aangegeven dat ze een deel van het prijzengeld wil besteden aan onderzoek in San Diego (VS) naar de gezondheidseffecten van moedermelksuikers. Walvoort werd in 2015 aangesteld als Rosalind Franklin Fellow aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft sindsdien omvangrijke onderzoeksbeurzen binnengehaald, waarmee ze haar eigen onderzoeksgroep hier in Groningen heeft kunnen oprichten. Een deel van het prijzengeld zal worden gebruikt om de onderzoekskosten van studenten in haar onderzoeksgroep te financieren.
De Gratama Stichting is van mening dat het werk van dr. Walvoort duidelijk laat zien hoe een jonge onderzoeker op succesvolle wijze uitdagende vraagstukken kan combineren met innovatieve en maatschappelijk relevante wetenschappelijke resultaten. Daarnaast lukt het haar om studenten te inspireren en de resultaten van haar onderzoek aan een breed publiek te presenteren. De Gratamaprijs wordt toegekend aan onderzoekers die verbonden zijn aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden.
Laatst gewijzigd: | 06 juli 2018 18:57 |
Meer nieuws
-
21 november 2024
NWA subsidie voor onderzoek om klimaatbeleid te verbeteren
Michele Cucuzzella en Ming Cao zijn partners in het onderzoeksprogramma 'Behavioural Insights for Climate Policy'
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.