Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Digitale Samenleving

De meest recente nieuwsberichten omtrent onderzoek in Digitale Samenleving.

Even sparren met een medische AI-assistent
Gepubliceerd op:06 januari 2025

Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

Hoe gebruik je machine learning als er weinig gegevens zijn?
Gepubliceerd op:18 december 2024

Kerstin Bunte, hoogleraar machine learning, is een specialist in het werken met beperkte gegevens. Ze zwemt tegen de stroom in door niet alleen om meer te vragen.

Een mens zou moeten beslissen als het gaat om zaken van leven of dood
Gepubliceerd op:17 december 2024

Van medische diagnoses tot autonome wapens in het Midden-Oosten: ArtificiaI Intelligence (AI) neemt steeds meer beslissingen zelf, zonder dat er nog een mens aan te pas komt. Rineke Verbrugge, Hoogleraar Logica en Cognitie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat dat anders moet.

Foutenvrije computerprogramma’s dankzij wiskunde en logica
Gepubliceerd op:09 december 2024

Jorge Pérez, adjuncthoogleraar Software Foundations aan de RUG, gebruikt wiskunde en logica om te komen tot een wereld zonder softwarefouten.

26,9 miljoen euro financiering voor CogniGron en HTRIC vanuit Ubbo Emmiusfonds
Gepubliceerd op:06 december 2024

Het Ubbo Emmius Fonds (UEF) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft het Groningen Cognitive Systems and Materials Center en het Health Technology Research and Innovation Cluster (HTRIC) een totaalbedrag van 26,9 miljoen euro toegekend.

3,3 miljoen voor verbeteren online participatieplatforms
Gepubliceerd op:21 oktober 2024

Professor Davide Grossi heeft een Horizon Europe subsidie van 3,3 miljoen euro toegekend gekregen voor het verbeteren van online participatieplatforms.

De verborgen kosten van ducttape-software
Gepubliceerd op:09 oktober 2024

Verborgen problemen in software kunnen grote gevolgen hebben. Paris Avgeriou, Hoogleraar Software Engineering, werkt samen met bedrijven om dergelijke problemen op te sporen, zodat de gevolgen beperkt blijven. 

NWO M-2 subsidie voor energiezuinige computerhardware
Gepubliceerd op:30 juli 2024

Professors Tamalika Banerjee Bart Kooi ontvangen een subsidie van EUR 750.000 voor onderzoek dat bijdraagt aan de ontwikkeling van energiezuinige computerhardware.

De chips van de toekomst
Gepubliceerd op:23 juli 2024

Onze computers gebruiken onnodig veel energie, en bovendien lopen we tegen de limieten van onze huidige technologie aan. Dus werkt CogniGron aan nieuwe materialen die het menselijk brein kunnen nabootsen, en ontwikkelt CogniGron-hoogleraar Tamalika Banerjee met de start-up IMChipN binnenkort chips voor energiezuinige computers.

Slimme robots om kleinere chips te maken
Gepubliceerd op:18 juli 2024

Een robotarm in een fabriek die herhaaldelijk dezelfde beweging maakt: dat is iets van het verleden, vindt Ming Cao. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen werken samen met hightech bedrijven om productieprocessen steeds meer autonoom te maken.

Watervlug met een klein brein
Gepubliceerd op:12 februari 2024

Elisabetta Chicca onderzocht hoe insecten navigeren, en dat kan nog wel eens van pas komen bij de ontwikkeling van energiezuinige robots.

View this page in: English