Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Consortium met Laura Govers wint aanbesteding van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor opschaling zeegrasherstel

26 oktober 2022

Dr. Laura Govers van het Groningen Institute for Evolutionary Life Sciences (GELIFES) is hoofdonderzoeker in een consortium dat een aanbesteding heeft gewonnen gefinancierd door het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het consortium zal zich richten op een project met als doel het herstel van droogvallend zeegras (litoraal) en ondergedoken zeegras (sublitoraal) in Nederland te bevorderen. Govers zal het voortouw nemen bij het uitvoeren van pilot-veldexperimenten in combinatie met modelstudies. Voor dit project wordt in totaal 4,2 miljoen euro beschikbaar gesteld en de Rijksuniversiteit Groningen ontvangt 940.000 euro voor haar wetenschappelijke bijdrage. Het consortium bestaat uit partners van de Rijksuniversiteit Groningen, Witteveen+Bos Raadgevende Ingenieurs B.V., Fieldwork Company B.V. en Altenburg & Wymenga.

Het Nederlandse kustlandschap is sterk gewijzigd door menselijke activiteiten, waardoor het functioneren van de kustecosystemen is veranderd. Zeegrasherstel is momenteel aangewezen als benadering voor verbeteren van het herstel van de biodiversiteit en het verbeteren van de multifunctionaliteit van ecosystemen. In het Nederlandse deel van de Waddenzee is droogvallend zeegras grotendeels verdwenen. Recente onderzoeksprojecten zijn er (sinds 2018) echter in geslaagd om op één locatie in de Nederlandse Waddenzee een grootschalige zeegraspopulatie te vestigen. Voortbouwend op dit succes zal het huidige project onderzoeken hoe deze successen kunnen worden herhaald op andere geschikte locaties in de Nederlandse Waddenzee. Naast de Waddenzee richt dit project zich ook op zeegrasherstel in de Nederlandse Delta (Grevelingen, Veerse Meer).

onderzoek naar zeegrasherstel
onderzoek naar zeegrasherstel
Laatst gewijzigd:04 augustus 2023 14:11
Deel dit Facebook LinkedIn
View this page in: English

Meer nieuws

  • 01 april 2025

    Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben

    Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.

  • 01 april 2025

    ‘Diversiteit maakt wetenschap beter’

    Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...

  • 01 april 2025

    ‘AiNed’ Groeifonds subsidie voor versnellen invoering AI bij mkb-bedrijven

    Professor Ming Cao ontvangt een Groeifondssubsidie van EUR 2,4 miljoen voor onderzoek dat bij gaat dragen aan het sneller invoeren van AI bij mkb-bedrijven in de technische industrie in Nederland.