Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Heineken Young Scientists Award voor Casper van der Kooi

25 juni 2024

Ter erkenning van excellent onderzoek in het domein Natural Sciences ontvangt dr. Casper van der Kooi de Heineken Young Scientists Award. Van der Kooi bestudeert hoe bloemen en dieren zoals vlinders aan hun kleuren komen en hoe die kleuren gebruikt worden om bestuivers of partners aan te trekken. Zijn werk is volgens de jury wetenschappelijk hoogstaand en van grote maatschappelijke waarde. De prijs is een vrij besteedbaar geldbedrag van EUR 15.000.

De Heineken Young Scientists Awards zijn bedoeld om de volgende generatie getalenteerde onderzoekers extra te stimuleren. Ze worden in september uitgereikt aan vier jonge wetenschappers, gelijktijdig met de internationale Heinekenprijzen.

Casper van der Kooi
Casper van de Kooi (foto: Bram Belloni)

Wetenschappelijke grenzen oversteken

Van der Koois expertise is toegespitst op de oorsprong en functie van de kleuren van bloemen en vlinders. Dankzij zijn werk begrijpen we nu beter hoe planten en dieren, en dieren onderling met elkaar communiceren. Van der Kooi heeft een achtergrond in zowel natuurkunde als biologie. De jury geeft aan dat hij door beide expertises te combineren wetenschappelijke grenzen oversteekt, wat zijn werk uniek en kwalitatief hoogstaand maakt.

foto: Henk Veenstra
foto: Henk Veenstra

Rol in maatschappelijk debat

De jury prijst Van der Kooi daarnaast vanwege zijn rol in het maatschappelijke debat. Als veel geziene gast op radio, tv en in kranten maakt hij biodiversiteitskwesties bespreekbaar. Hiermee brengt hij het abstracte begrip biodiversiteit tot leven en maakt hij een groot publiek bewust van het belang ervan. Om ook een jongere doelgroep aan te spreken, werkt hij momenteel aan een kinderboek over plantenevolutie.

decoratieve afbeelding
Van der Kooi: ‘Het belang en de impact van fundamenteel onderzoek wordt vaak pas veel later duidelijk. Ik ben dan ook ontzettend blij met deze erkenning en zie de prijs als een stimulans om door te gaan met mijn onderzoek.’ (foto: Henk Veenstra)

Heineken Young Scientists Awards

De Heineken Young Scientists Awards worden sinds 2010 uitgereikt. Sinds 2018 worden ze uitgereikt in vier domeinen: Medische/Biomedische Wetenschappen, Geesteswetenschappen, Natuurwetenschappen en Sociale Wetenschappen. De Awards worden gefinancierd door de Alfred Heineken Fondsen Stichting.

Lees meer

Laatst gewijzigd:25 juni 2024 15:31
View this page in: English

Meer nieuws

  • 24 juni 2024

    Een plakkerigheidsmeter

    Verschillende plantensoorten gebruiken kleine plakkerige druppeltjes om insecten uit te schakelen of aan te trekken. Deze druppels zouden een ideaal gifvrij bestrijdingsmiddel tegen insecten kunnen zijn. Abinaya Arunachalam heeft een apparaat...

  • 20 juni 2024

    Zeegras kickstarten voor een klimaatbestendige zee

    Zeegras is op veel plaatsen op de wereld bijna volledig verdwenen, terwijl het unieke zoutwaterplantje een sleutelfunctie speelt in het ecosysteem. Deze week toont de BBC een mini-documentaire over het zeegrasherstelwerk van Laura Govers, ter...

  • 18 juni 2024

    Waterstof als indirect broeikasgas

    Waterstof is een indirect broeikasgas: door reacties met andere verbindingen in de atmosfeer kan het op meerdere manieren bijdragen aan de opwarming van de aarde.