Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Nieuws

Grote financierings impuls om effectiviteit vaccins te verbeteren

16 december 2024

Professor Adri Minnaard ontvangt financiering voor een project om de effectiviteit van vaccins tegen belangrijke ziekten als tuberculose, longontsteking en rotavirus te verbeteren. Samen met internationale partners krijgt hij 9,2 miljoen US dollar toegekend uit een programma om vaccins te ontdekken van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NAID) van de Amerikaanse National Institutes of Health.

Minnaards team werkt aan het vijfjarige onderzoeksproject samen met het Vaccine Formulation Institute (Zwitserland) en onderzoekers van de Te Herenga Waka-Victoria University of Wellington (Nieuw-Zeeland). Minnaards team gaat verbindingen die fungeren als 'boosters' voor vaccins ontwerpen en chemisch synthetiseren.

Het project richt zich op ingrediënten die de werkzaamheid van vaccins vergroten, de zogenaamde vaccinadjuvantia. De onderzoekers ontwikkelen met name adjuvantia die leiden tot een specifiek type immuunrespons dat bekend staat als T-helper 17, kortweg Th17. De Th17-respons is nodig om de werkzaamheid van vaccins tegen bepaalde ziekteverwekkers te verbeteren, zoals tuberculose, rotavirus en griep. Elk vaccin voor elke ziekteverwekker kan baat hebben bij een op maat gemaakte hulpstof, of een combinatie van hulpstoffen, om een optimale immuunrespons op te wekken. 

De onderzoekers richten hun pijlen op hulpstoffen die zich richten op een immuuncelreceptor genaamd 'Mincle' - een afkorting voor de macrofaag induceerbare calciumafhankelijke lectine receptor. Het doel van het onderzoeksproject, dat tot vijf jaar loopt, is het identificeren van adjuvantia die beter in staat zijn om een immuunrespons te stimuleren via Mincle-receptoren, om ze vervolgens tegen lage kosten beschikbaar te kunnen stellen voor gebruik in toekomstige vaccins.

Laatst gewijzigd:16 december 2024 11:43
View this page in: English

Meer nieuws

  • 20 januari 2025

    Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt

    Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...

  • 06 januari 2025

    Even sparren met een medische AI-assistent

    Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.

  • 06 januari 2025

    Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt

    Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...