ERC Proof of Concept Grant voor Harutyunyan en van den Boogaart
Professoren Syuzanna Harutyunyan en Geert van den Bogaart van de Faculty of Science and Engineering (Rijksuniversiteit Groningen) hebben een Proof of Concept Grant van de European Research Council (ERC) toegekend gekregen. Harutyunyan ontvangt de subsidie voor onderzoek naar een efficiëntere en duurzamere productie van chirale moleculen, die essentieel zijn voor effectieve medicijnen en chemicaliën. Van den Bogaart gaat met behulp van de subsidie een snelle, goedkope diagnostische test voor het detecteren van tuberculose doorontwikkelen.
De subsidie van EUR 150.000 is bedoeld om het potentieel van nieuwe technologieën te onderzoeken en een volgende stap richting innovatie te zetten. Beide onderzoekers bouwen voort op de fundamenten van eerdere projecten, waarvoor ze een ERC Consolidator Grant van EUR 2 miljoen ontvingen.

Bijdrage effectieve medicijnen
Harutyunyan houdt zich bezig met de ontwikkeling van innovatieve chirale liganden. Deze liganden moeten de efficiëntere en duurzamere productie van chirale moleculen mogelijk maken, die essentieel zijn voor medicijnen en chemicaliën. Het onderzoek richt zich op een nieuwe klasse chirale fosfine liganden, die snel kunnen worden gediversifieerd en toegepast. Dit kan de productie van enantiomeer zuivere verbindingen verbeteren en is relevant voor de farmaceutische industrie, geur- en smaakstoffen en agrochemicaliën.

Vroegtijdige diagnose tuberculose
Van den Bogaart richt zich op de doorontwikkeling van een snelle, goedkope diagnostische test voor het detecteren van tuberculose. Het gaat dan om een zo vroeg mogelijk detectie, voordat symptomen optreden. Dit gaat helpen om verspreiding van de ziekte te voorkomen in gebieden waar het veel voorkomt. Om dit te realiseren gaat Van den Bogaart een nieuw ontwikkelde test inzetten, die hij samen met dr. Frans Bianchi heeft ontworpen.
Laatst gewijzigd: | 03 februari 2025 14:44 |
Meer nieuws
-
15 april 2025
1,5 miljoen subsidie van Provincie Groningen voor innovatieve technologie in de regio
De Rijksuniversiteit Groningen ontvangt bijna 1,5 miljoen euro subsidie van de Provincie Groningen om ondernemende academische onderzoekers te begeleiden bij het ontwikkelen van innovatieve ideeën tot een startup.
-
15 april 2025
Nathalie Katsonis wint Ammodo Science Award 2025
Voor haar baanbrekende onderzoek naar moleculaire systemen ontvangt Nathalie Katsonis de Ammodo Science Award for fundamental research 2025.
-
15 april 2025
Fundamenteel onderzoek met levensgrote effecten
Nathalie Katsonis wint de Ammodo Science Award for Fundamental Research. Ze ontwikkelt adaptieve moleculaire materialen en onderzoekt de chemische oorsprong van leven, wat ook weer inzichten oplevert voor vaccins en het opruimen van olievlekken op...