Ben Feringa verkozen tot lid van American Philosophical Society
Prof. dr. Ben Feringa is verkozen tot lid van de American Philosophical Society (APS), een van de oudste wetenschappelijke genootschappen in de Verenigde Staten, bestaande uit topwetenschappers in een breed scala aan disciplines. De APS werd in 1743 opgericht door Benjamin Franklin. De Society heeft ongeveer 1000 gekozen leden, waarvan ongeveer 160 internationale leden.
Ben Feringa (1951) is hoogleraar synthetische organische chemie aan de Rijksuniversiteit Groningen en heeft in 2016 de Nobelprijs voor de Scheikunde toegekend gekregen. Hij ontving deze prijs - die hij deelt met de Fransman Jean-Pierre Sauvage en de Brit Sir James Fraser - voor de ontwikkeling van moleculaire machines. Feringa heeft op verschillende terreinen van de chemie doorbraken weten te bewerkstelligen, zoals op het gebied van organische synthese, de katalyse, de supramoleculaire chemie en de nanotechnologie. Zijn onderzoeksprestaties zijn zo uitzonderlijk dat hij algemeen gezien wordt als één van de meest creatieve en productieve chemici ter wereld.
De American Philosophical Society is een van de oudste wetenschappelijke genootschappen in de Verenigde Staten. Met als doel “het delen van kennis” eert de APS geleerden en wetenschappers door intellectuele beurzen en gekozen lidmaatschappen aan te bieden en hun werk te stimuleren met halfjaarlijkse bijeenkomsten, publicaties, lezingen, tentoonstellingen en toegang tot hun internationaal erkende onderzoeksbibliotheek.
Lees de volledige lijst van 2024 APS leden op de American Philosophical Society website.
Laatst gewijzigd: | 25 juni 2024 15:29 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...