Arnold Driessen partner in EIC Pathfinder-project
Hoogleraar Arnold Driessen van het Groningen Biomolecular Sciences and Biotechnology Institute (GBB) is partner in een onderzoeksconsortium dat een European Innovation Council (EIC) Pathfinder-subsidie toegekend heeft gekregen binnen het Horizon Europe programma. Het project genaamd LoopOfFun ontvangt ruim vier miljoen, waarvan EUR 780,000 naar Driessen gaat. De Universiteit van Freiburg is coördinator. EIC Pathfinder-subsidies zijn bedoeld voor het ondersteunen van onderzoeksteams bij het onderzoeken of ontwikkelen van een opkomende baanbrekende technologie.
Vanuit een interdisciplinaire benadering gaat LoopOfFun een conceptueel en technologisch raamwerk ontwikkelen voor de ontwikkeling van op schimmel-gebaseerde levende materialen. Dit raamwerk is gebaseerd op vier pijlers: de ontwikkeling van genetisch gecodeerde sensoren en actuatoren; de identificatie van filamenteuze (draadvormige) schimmels met natuurlijk ontwikkelde superieure eigenschappen; de ontwikkeling van de 4D Explorer, een geautomatiseerd en gerobotiseerd platform voor de ontwikkeling van kunstmatige levende materialen en een holistische benadering voor het ontwerpen van de eindproducten. Het te ontwikkelen raamwerk en de onderliggende routines kunnen ook worden toegepast voor het ontwerp en de optimalisatie van kunstmatige levende materialen gemaakt van andere organismen.
Schimmels genetisch toegankelijk maken
Driessen zal zich gaan bezighouden met het genetisch toegankelijk maken van de filamenteuze schimmels. Dat gaat hij doen via CRISPR/Cas gene editing en modificatie van de ‘materiaaleigenschappen' van de schimmels. De materiaaleigenschappen worden vervolgens in samenwerking met de andere vier partners onderzocht.
EIC Pathfinder/Horizon Europe
Met het Pathfinder-programma ondersteunt de European Innovation Council de verkenning van gedurfde ideeën voor radicaal nieuwe technologieën. De subsidies zijn bedoeld voor vergevorderd onderzoek, met de focus op wetenschappelijke samenwerkingen die technologische doorbraken ondersteunen. EIC Pathfinder is het eerste instrument binnen het Horizon Europe programma van de Europese Unie.
Laatst gewijzigd: | 04 april 2022 10:32 |
Meer nieuws
-
08 november 2024
Twee toekenningen van 6,7 miljoen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.
-
05 november 2024
ERC Synergy subsidie van vijf miljoen voor synthetisch celonderzoek
Professor Bert Poolman ontvangt samen met prof. Petra Schwille een ERC Synergy subsidie van vijf miljoen euro voor synthetisch celonderzoek.
-
28 oktober 2024
CogniGron: Een revolutie in toekomstbestendig computergebruik
In dit eerste artikel van de tweedelige CogniGron-serie vertellen Beatriz Noheda, Niels Taatgen en Erika Covi over het menselijk brein als bron van inspiratie bij het ontwikkelen van nog slimmere apparaten.