Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering

Amina Helmi geeft Halley Lecture aan Oxford University

26 oktober 2022
Prof. dr. Amina Helmi
Prof. dr. Amina Helmi

De lezing vindt plaats op donderdag 27 oktober en is getiteld ‘Dynamics and history of the Milky Way’. De Halley Lecture aan Oxford University is opgericht door wijlen Henry Wilde, bij de terugkomst van de komeet Halley in 1910. De lezing vindt jaarlijks plaats over een onderwerp dat gelinkt is aan sterrenkunde of geofysica. De Halley lecture is een van de meest prestigieuze lezingenreeksen van de afdeling Astrophysics van Oxford University, met een focus op astrofysica en planetaire wetenschap. De reeks loopt al meer dan een eeuw en bevat een aantal Nobelprijswinnaars op haar lijst.

‘Dynamics and history of the Milky Way’

Abstract: Our understanding of the Milky Way and its constituents is undergoing a revolutionary change driven primarily by the Gaia space mission, and which is further reinforced when combined with spectroscopic surveys from the ground. In the Halley lecture, I will highlight a few of the results stemming from the analysis of the truly spectacular Gaia data releases. In particular, I will focus on the dynamics and history of the Milky Way, with special emphasis on what we have learned about its assembly thus far.

Meer informatie
Gaia observes the Milky Way
Gaia observes the Milky Way. Spacecraft: ESA/ATG medialab; Milky Way: ESA/Gaia/DPAC; CC BY-SA 3.0 IGO. Acknowledgement: A. Moitinho.
Announcement Halley Lecture by Oxford University
Announcement Halley Lecture by Oxford University
Laatst gewijzigd:04 augustus 2023 12:54
View this page in: English

Meer nieuws

  • 13 mei 2024

    ‘De kleurrijke cellen van bloemen vervelen nooit!'

    Iedereen kan genieten van kleuren in de natuur, maar bij evolutiebioloog Casper van der Kooi gaat dat veel verder: hij onderzoekt hoe bloemen, vogels, vlinders en kevers aan hun kleuren komen. Bovendien bestudeert hij hoe die kleuren gebruikt...

  • 13 mei 2024

    Moleculen stilzetten

    In zijn laboratorium bouwt natuurkundige Steven Hoekstra aan een opstelling die bestaat uit twee delen: een apparaat dat moleculen van barium-fluoride maakt, en een ander apparaat dat deze moleculen bijna stilzet om ze te kunnen onderzoeken.

  • 07 mei 2024

    Lezing met aanstaand Eredoctor Gerrit Hiemstra op 24 mei

    Ter ere van zijn eredoctoraat heeft FSE Hiemstra uitgenodigd een lezing te geven met de titel 'Science, let's talk about it' in de ochtend van 24 mei