Amina Helmi versterkt directie NOVA
Amina Helmi wordt per 1 oktober de adjunct-wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Amina Helmi, hoogleraar Dynamica, structuur en vorming van de Melkweg aan het Kapteyn Astronomical Institute, zal deze functie vervullen in samenwerking met de huidige wetenschappelijk directeur Ewine van Dishoeck (hoogleraar Moleculaire astrofysica in Leiden, Kavli-prijswinnares en president van de Internationale Astronomische Unie IAU).
Tevens verwelkomt NOVA per 1 september Ronald Stark (nu nog werkzaam bij NWO) als nieuw uitvoerend directeur. NOVA-bestuursvoorzitter Huub Röttgering (directeur van de Sterrewacht Leiden, Universiteit Leiden) is verheugd over de benoeming van de twee nieuwe directieleden: “Prachtig om te zien dat NOVA met zo’n sterk team de toekomst in kan gaan.” Directeur Ewine van Dishoeck: “Met de komst van Helmi en Stark zal de sterke link tussen topwetenschap en topinstrumentatie bij NOVA ook in de toekomst verzekerd zijn.”
NOVA
De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) coördineert en stimuleert de universitaire astronomie in Nederland via een gezamenlijk onderzoeks- en instrumentatieprogramma. De toponderzoekschool bundelt de krachten van astronomen aan de universiteiten van Amsterdam (UvA), Groningen (RUG), Leiden (UL) en Nijmegen (RU). NOVA werkt nauw samen met NWO-instituten SRON en ASTRON.
Amina Helmi
Amina Helmi is een van de grondleggers van de zogeheten galactische archeologie: de reconstructie van de geschiedenis van sterrenstelsels aan de hand van de huidige posities, bewegingen en samenstelling van sterren. Als een sterrenkundig archeoloog zoekt ze naar overblijfselen van oude sterrenstelsels om aan de hand hiervan de evolutie van onze Melkweg te reconstrueren. Helmi weet voor haar onderzoek belangrijke beurzen te veroveren, zoals een Vidi- en een Vici-beurs en een ERC Starting Grant. Daarnaast heeft ze meerdere prestigieuze prijzen gewonnen. In 2019 ontving ze de Spinoza-premie, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.
Laatst gewijzigd: | 15 augustus 2019 12:15 |
Meer nieuws
-
13 november 2024
Kunnen we op deze planeet leven zonder hem te vernietigen?
Hoeveel land, water of andere hulpbronnen kost onze levensstijl precies? En hoe kunnen we dit aanpassen, zodat we binnen de grenzen blijven van wat de aarde ons kan geven?
-
13 november 2024
Emergentie-onderzoek in de kosmologie ontvangt NWA-ORC-subsidie
Emergentie in de kosmologie - Het doel van het onderzoek is oa te begrijpen hoe ruimte, tijd, zwaartekracht en het universum uit bijna niets lijken te ontstaan. Meer informatie hierover in het nieuwsbericht.
-
08 november 2024
NWO-ORC toekenningen voor FSE onderzoekers vanuit Nationale Wetenschapsagenda
Onderzoekers van de Faculty of Science and Engineering hebben twee grote NWO subsidies toegekend gekregen voor wereldwijd biodiversiteitsherstel en onderzoek naar het ontstaan van leven.