Twee Veni-subsidies
Tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Twee van hen zijn onderzoeker bij de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen): dr. Saeedeh Farokhipoor en dr. Marthe Walvoort. Veni-subsidies zijn bestemd voor jonge, pas gepromoveerde wetenschappers met een opvallend en origineel talent voor vernieuwend onderzoek.
Veni-onderzoekers krijgen in totaal maximaal 250.000 euro over een periode van drie jaar. Voor deze Veni-ronde dienden 1056 onderzoekers bij NWO een aanvraag in, waarvan 158 zijn gehonoreerd.
Bij de Faculty of Science and Engineering:
Information storage at the nano-scale
Dr S. (Saeedeh) Farokhipoor (v), RUG - Natuurkunde (Zernike Institute for Advanced Materials)
De huidige technologie biedt weinig uitkomst bij fabricageproblemen van steeds kleinere elektronische componenten. Ik zal de zelforganisatie van miniatuur condensatoren in nieuwe materialen (vanuit nieuwe invalshoeken) verkennen, voor ladings- en informatie opslag. Zowel de grootte als energieverbruik zullen worden teruggebracht om tot ver in de toekomst vooruitgang in elektronica te blijven boeken.

Zoete aanval op bacteriën
Dr. M.T.C. (Marthe) Walvoort (v), RUG – Chemie (Stratingh Institute for Chemistry)
Bacteriën maken een arsenaal aan exotische suikermoleculen die niet in de mens voorkomen. Deze suikers spelen een belangrijke rol in infectie en overleving van de bacterie in de mens. De onderzoekers gaan een nieuwe suikermodificatie nader onderzoeken met als doel deze bacteriële achilleshiel te benutten in de strijd tegen infectie.
Marthe Walvoort is Rosalind Franklin Fellow aan de RUG en founding member van de Young Academy Groningen.
Laatst gewijzigd: | 03 juli 2018 14:48 |
Meer nieuws
-
07 april 2025
Plastic recycling: hoe kun je de koolstofatomen opnieuw gebruiken?
Wetenschappers van de RUG werken aan nieuwe manieren om plastic afval te recyclen en er nieuwe, hoogwaardige producten van te maken.
-
07 april 2025
Gratama Jubileumgift voor Marleen Kamperman en Marijke Leliveld
Prof. dr. Marleen Kamperman en Marijke Leliveld hebben EUR 100.000 ontvangen van de Gratama Stichting voor hun onderzoeksproject gericht op het produceren van biologisch textiel voor duurzame mode.
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.