iGEM-team wint Gold Medal en 1e plaats
Het studententeam van de Faculty of Science and Engineering (voorheen de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen) heeft in de internationale iGEM-competitie te Boston een Gold Medal behaald én is winnaar van haar iGEM-categorie geworden. In deze competitie strijden meer dan 300 studententeams van over de hele wereld om het beste ontwerp en prototype in de synthetische biologie.
Het Groningse team heeft een methode voor bio-encryptie bedacht: in het DNA van bacteriën wordt data opgeslagen en versleuteld. In het team zitten studenten van verschillende bèta-opleidingen zoals Molecular Biology and Biotechnology, Computing Science, Biomedical Sciences, Behavioural & Cognitive Neurosciences, and Applied Physics.
Naast de gouden medaille en de 1e plaats in Information Processing heeft het team ook nominaties ontvangen voor Best Software, Best Education and Outreach, and Best Wiki (hun projectbeschrijving). Een heel goed team dus! Zeker als je bedenkt dat aan deze competitie ook topuniversiteiten meedoen zoals MIT, Harvard, Oxford, Cambridge, Beijing, Tokio en München.
De NOS heeft een filmpje gemaakt over de bio-encryptiemethode (YouTube).
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 02:06 |
Meer nieuws
-
20 januari 2025
Een waterbestendige sensor die zichzelf herstelt
Het rekt, plakt, herstelt zichzelf als er een scheurtje ontstaat, het is water- en vorstbestendig, en het geleidt elektriciteit. PhD-student Zeyu Zhang heeft een zogenaamde hydrogel ontwikkeld onder begeleiding van Patrizio Raffa, hoogleraar Slimme...
-
06 januari 2025
Even sparren met een medische AI-assistent
Andra Cristiana Minculescu onderzocht hoe een AI-tool zou kunnen overleggen met een team van medische experts. Vandaag won ze met haar project de impact award van de Faculty of Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen.
-
06 januari 2025
Hoe een tegendraads idee recycling van rubber mogelijk maakt
Een klein bedrijf in Grootegast maakt fietsmandjes en slippers van gerecycled rubber. Dat is bijzonder, want tot voor kort was het onmogelijk rubber opnieuw te gebruiken. Totdat hoogleraar Chemische Technologie aan de RUG Francesco Picchioni, samen...