1,6 miljoen euro voor astrochemie en James Webb Space Telescope
Het Dutch Astrochemistry Network (DAN) heeft, onder leiding van prof. dr. Inga Kamp van het Kapteyn Astronomical Institute, onlangs 1,6 miljoen financiering ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). DAN ontvangt deze financiering voor hun onderzoeksprogramma ‘Dutch Astrochemistry in the era of the James Webb Telescope (JWST)’. Het doel is om nieuwe inzichten te verkrijgen in de oorsprong en evolutie van moleculen in de ruimte en hun rol in het heelal door gebruik te maken van JWST-waarnemingen.
De aanvraag voor de financiering werd ingediend door prof. dr. Inga Kamp, namens een team van onderzoekers van zes Nederlandse universiteiten en onderzoeksinstituten (DAN). Het doel van het DAN-programma is om nieuwe experimentele en theoretische gegevens te genereren die de interpretatie van astronomische waarnemingen uitgevoerd door JWST ondersteunen. Onderzoekers willen binnen het programma bestuderen hoe de belangrijkste materialen die koolstof-, zuurstof-, stikstof- en waterstofatomen bevatten, namelijk interstellair ijs en koolwaterstoffen, evolueren van moleculaire wolken naar de stadia waarin ze worden opgenomen in planeten en hun atmosfeer. De zes partners zijn de Rijksuniversiteit Groningen, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit van Amsterdam, Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft en Netherlands Institute for Space Research SRON.
De James Webb Space Telescope, die in 2021 gelanceerd werd, is de meest complexe en krachtigste ruimtetelescoop ooit gebouwd. Het DAN is een interdisciplinair netwerk dat in 2010 door NWO werd opgezet. Het programma brengt experts samen op het gebied van astronomische waarnemingen, kwantumchemische berekeningen, modellering en laboratoriumastrofysica.

Laatst gewijzigd: | 27 juli 2023 10:27 |
Meer nieuws
-
03 april 2025
IMChip en MimeCure in top 10 nationale Academische Startup Competitie
De startups IMChip van prof. dr. Tamalika Banerjee en MimeCure van prof. dr. Erik Frijlink en dr. Luke van der Koog zijn doorgedrongen tot de top 10 van de nationale Academische Startup Competitie.
-
01 april 2025
Nieuw kiesstelsel NSC kan ongewenste gevolgen hebben
Het nieuwe kiesstelsel, voorgesteld door minister Uitermark (NSC), kan mogelijk het fundamentele principe van evenredige vertegenwoordiging ondermijnen. Dat stelt hoogleraar Davide Grossi van de Rijksuniversiteit Groningen.
-
01 april 2025
‘Diversiteit maakt wetenschap beter’
Hannah Dugdale doet niet alleen biologisch onderzoek naar veroudering, ze brengt ook in kaart hoe het is gesteld met de diversiteit in de wetenschap. Voor dat laatste kreeg ze eind 2024 een van de twee jaarlijkse Athena Awards toegekend, een...