Met een HBO-propedeuse
Het is mogelijk om met een hbo-propedeuse in te stromen in één van onze bacheloropleidingen. Mits je voldoet aan de nadere vooropleidingseisen. In onderstaande tabel staan de nadere vooropleidingseisen (VWO-niveau) waaraan je moet voldoen. In de meeste gevallen dien je een of meerdere aanvullende tentamens/examens af te leggen om te kunnen aantonen dat je het vak/de vakken op VWO-niveau beheerst.
Uit de praktijk blijkt dat voor veel studenten met een hbo-propedeuse de opleiding aan de universiteit vaak (te) moeilijk is. Iedere aanmelding wordt dan ook door de Toelatingscommissie Bacheloropleidingen zorgvuldig beoordeeld op kennis, inzicht en vaardigheden. Wanneer de kandidaat hierover beschikt is de kans groot dat hij of zij de bacheloropleiding met goed gevolg af zal ronden. Op deze pagina kun je lezen wat het verschil is tussen HBO en WO.
Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de ambtelijk secretaris van de Toelatingscommissie Bacheloropleidingen. Zij is te bereiken via telefoonnummer 050-3637361 of via admissions.board.bsc.fse rug.nl.
Bacheloropleiding |
Nadere vooropleidingseisen (VWO-niveau) |
---|---|
Biologie |
Wiskunde A of B Natuurkunde Scheikunde Biologie Engels |
Farmacie |
Wiskunde A of B Natuurkunde Scheikunde Engels |
Biomedische Technologie* Life Science and Technology Scheikunde Scheikundige Technologie |
Wiskunde B Natuurkunde Scheikunde Engels |
Informatica Technische Bedrijfskunde (Technische) Wiskunde
|
Wiskunde B Engels |
Kunstmatige Intelligentie
|
Wiskunde A of B; Wiskunde B aanbevolen Engels |
(Technische) Natuurkunde Sterrenkunde
|
Wiskunde B Natuurkunde Engels |
* In lijn met de wettelijke toelatingseisen voor Nederlandse vwo-studenten hanteren we geen vakspecifieke eisen voor biologie. We voelen ons echter wel verplicht om erop te wijzen dat onze studenten onze bacheloropleidingen over het algemeen als behoorlijk veeleisend ervaren wat betreft werkdruk en het kennisniveau dat nodig is om succesvol door het curriculum te navigeren. Een goed niveau van relevante achtergrondkennis in biologie (naast wiskunde, natuurkunde en scheikunde) is vooral belangrijk gezien het bestaan van het Bindend Studieadvies: studenten die in het eerste jaar minder dan 45 van de 60 studiepunten hebben behaald, mogen hun studie niet voortzetten. Als je geen biologie hebt gevolgd in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, kan het dus de moeite waard zijn om wat tijd te besteden aan het versterken van je achtergrondkennis biologie. Dit is geen formele toelatingseis, maar een vriendelijk advies bedoeld om je voor te bereiden op je studie aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Indien je tijdens je vooropleiding geen Engelse taalvaardigheid op VWO-niveau hebt gehad, dien je hiervoor een toets af te leggen. Kijk hier voor de certificaten die door ons worden geaccepteerd.
Omdat de opleiding Farmacie Nederlandstalig is, heb je een taalvaardigheidstoets Nederlands nodig, NTII. Meer informatie: https://www.staatsexamensnt2.nl/
1 mei
- Meld je voor 1 mei aan voor de opleiding via Studielink ; deze aanmelding is een verzoek tot inschrijving.
- Meld je óók voor 1 mei aan bij de Toelatingscommissie Bacheloropleidingen FSE voor de toelatingsprocedure middels het invullen van het 'Admission request '.
- Binnen maximaal zes weken volgt het besluit van de toelatingscommissie.
- Eventueel dien je toelatingsexamens af te leggen.
- Maak je dossier compleet: stuur per gewone post , uiterlijk 31 augustus, gewaarmerkte kopieën* van je diploma('s), cijferlijsten en evt. aanvullende VWO-certificaten: kopieën voorzien van een stempel 'conform origineel' / 'eensluidend afschrift' en een handtekening/paraaf van de onderwijsinstelling naar de Toelatingscommissie Bacheloropleidingen FSE, T.a.v. Y. van der Weerd, Bernoulliborgh, Nijenborgh 9, 9747 AG Groningen.
- Voldoe je aan alle nadere vooropleidingseisen en is je dossier compleet, dan ontvang je een verklaring van toelating.
- Voltooi de algemene inschrijfprocedure bacheloropleiding.
* Gewaarmerkte kopie wil zeggen dat op de kopie van jouw diploma/certificaat een stempel en een handtekening staan van een officiële instantie waaruit blijkt dat de kopie overeen komt met het origineel. Dit waarmerken kan bij de administratie van de instelling die het diploma heeft verstrekt. Dit kan ook bij de Education Support Desk in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) ADL (A. Deusinglaan 1) of de University Student Desk in het Academiegebouw (broerstraat 5) van de Rijksuniversiteit Groningen.
Alleen dossiers die voor de deadline zijn ontvangen door de toelatingscommissie, worden gegarandeerd in behandeling genomen.
1 Mei
De deadline voor aanmelding door het insturen/inleveren van een - zo compleet mogelijk - dossier is 1 mei 2025. Meld je aan in Studielink en dien een admission request in bij de Toelatingscommissie Bacheloropleidingen.
Deze deadline houdt overigens niet in dat je (eventuele) toelatingsexamens voor deze datum moet hebben afgerond, hiervoor heb je de tijd tot en met 31 augustus 2025. Stuur aanvullende documenten dan wel zo snel mogelijk nadat je ze ontvangen hebt naar de toelatingscommissie.
Deze deadline houdt overigens niet in dat je (eventuele) toelatingsexamens voor deze datum moet hebben afgerond, hiervoor heb je de tijd tot en met 15 juli 2025. Stuur aanvullende documenten dan wel zo snel mogelijk nadat je ze ontvangen hebt naar de toelatingscommissie.
De toelatingscommissie neemt zelf geen toetsen of examens af.
Je kunt toelatingsexamens afleggen bij de Centrale Commissie Voortentamens of bij het Boswell-Bèta Instituut.
Je dient je zelf voor te bereiden op en aan te melden voor deze examens.
VWO-deelcertificaten (ook voor Engelse taalvaardigheid) kun je tevens behalen aan een instelling voor middelbaar onderwijs voor het betreffende vak. Deze certificaten kunnen in de regio Groningen ook gehaald worden bij het Alfa College of Luzac College. Via afstandsonderwijs bij bijvoorbeeld LOI, NTI of NHA kun je jezelf eventueel voorbereiden op een Staatsexamen. Houd er rekening mee dat je je voor Staatsexamens tot 31 december kunt aanmelden.
Naast genoemde toetsen is er ook nog de OMPT-D (online) wiskundetoets van SOWISO. Wij accepteren certificaten met een minimale score van 65%. Categorieën met een 0% score worden niet geaccepteerd.
Let op! Je hebt maximaal 2 kansen om de OMPT-D wiskundetoets te halen.
VWO-certificaten van een andere instelling worden niet zonder meer geaccepteerd. Neem contact met de Toelatingscommissie op als je ergens anders een examen wil doen.
Let op! De wiskundetoetsen die door de faculteit Economie en Bedrijfskunde worden aangeboden zijn niet geschikt voor toelating tot één van de FSE bacheloropleidingen. Deze certificaten worden door ons niet geaccepteerd.
Laatst gewijzigd: | 04 november 2024 11:02 |