Alcoholgebruik heeft groot effect op Europese sterftecijfers
Het hoge alcoholconsumptieniveau in Europa vormt een grote zorg voor de volksgezondheid. De verschillen in alcoholgebruik en drinkpatronen binnen Europa – vooral Oost-Europese mannen vertonen hoog en riskant alcoholgebruik – spelen een belangrijke rol in de waargenomen verschillen in sterftecijfers tussen Europese landen. Dat concludeert Sergi Trias Llimós.
Hij onderzocht lange termijnontwikkelingen in alcohol-gerelateerde sterfte in Europa en het effect daarvan op verschillen in totale sterfte. Daartoe analyseerde hij verschillen tussen landen, geslachten, kalenderjaren en geboortegeneraties met behulp van verschillende demografische en epidemiologische data en methoden.
Opvallend veel alcohol-gerelateerde sterfte in Oost-Europa
Trias Llimós toont aan dat alcohol-gerelateerde sterfteontwikkelingen sterk verschillen binnen Europa, met opvallend hoge alcohol-gerelateerde sterfteniveaus en onregelmatige trends onder Oost-Europese mannen. In landen met hoge alcohol-gerelateerde sterfte is recentelijk wel een geleidelijke daling van die sterfte opgetreden. Daarnaast verschillen landen wat betreft de geboortegeneraties met het hoogste risico op alcohol-gerelateerde sterfte. Deze belangrijke verschillen in alcohol-gerelateerde sterfte tussen landen, geslachten, generaties en verschillende perioden zijn deels te verklaren door verschillen in drinkculturen en sociaaleconomische omstandigheden, concludeert Trias Llimós.
Alcohol-gerelateerde sterfte had een substantieel effect op de totale sterfteniveaus in Europa en ontwikkelingen daarin over tijd, met name onder mannen in Oost-Europa. In 2012-2013 droeg alcohol-gerelateerde sterfte ongeveer 20% bij aan de verschillen in levensverwachting tussen Oost- en West-Europa en minstens 15% aan de verschillen in levensverwachting tussen mannen en vrouwen in Oost-Europese landen.
Alcoholprobleem op de agenda
Het alcoholprobleem in Europa verdient nadere aandacht in onze samenleving en onder beleidsmakers, blijkt uit de conclusies van Trias Llimós. Alcohol-gerelateerde gezondheidsinterventies kunnen niet alleen de totale gezondheidssituatie in Europa verbeteren maar ook de gezondheidsongelijkheden binnen Europa verminderen.
Meer informatie
Het onderzoek van Trias Llimós maakt deel uit van het Vidi-onderzoek ‘Future Mortality’ van prof.dr. Fanny Janssen, dat wordt gefinancierd door NWO.
Laatst gewijzigd: | 20 oktober 2020 12:05 |
Meer nieuws
-
19 december 2024
Lessen voor adaptieve benadering voor de inrichting van Nederland
Waar komen nieuwe woningen en welke veranderingen in de landbouw heeft de overheid voor ogen? Hoe maken we ruimte voor klimaatadaptatie? In de Nationale Omgevingsvisie maakt de rijksoverheid belangrijke keuze over de ruimtelijke inrichting van...
-
12 december 2024
Onderwijs bevorderen door innovatie: VR Experience Days bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen
Hoe kun je virtual reality gebruiken om de effecten van bouwhoogte op het landschap van Lauwersoog te bestuderen, of de toegankelijkheid van een woonwijk wanneer het dichter bebouwd wordt? Om technologie te integreren in het onderwijs, organiseerde...
-
22 oktober 2024
De dreigende kloof op het platteland
Het valt wel mee met de veronderstelde kloof tussen stad en platteland, vindt Felix Pot. ‘Er dreigt eerder een kloof óp het platteland: tussen autobezitters en mensen die niet over eigen vervoer beschikken.'